Τη σύγκρουση που είχε στη Σύνοδο Κορυφής του 2010, όταν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί ζήτησαν να αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου χωρών που μπαίνουν σε προγράμματα προσαρμογής, περιέγραψε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι, με δεδομένο ότι δεν είχε μπει άλλη χώρα ως τότε σε μνημόνιο, «η λογική τους ήταν τιμωρητική» απέναντι στην Ελλάδα και αποκάλυψε τι απάντησε στη Μέρκελ.
«Κυρία Μέρκελ, αν επιμένετε σε αυτό, σας παραδίδω τα κλειδιά της χώρας, πάρτε πίσω και τα λεφτά και κάντε καλά» είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι δεν είχε συμμάχους, καθώς όλες οι χώρες έμειναν αμέτοχες.
«Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ, η Γερμανία το ήθελε» υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός και αναφέρθηκε τόσο στα γεγονότα που προηγήθηκαν όσο και σ’ αυτά που ακολούθησαν την υπογραφή του πρώτου μνημονίου.
Eπίσης, περιέγραψε ένα περιστατικό όπου ο τότε Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες τον πλησίασε και του είπε: «Γιώργο, δεν έχω ζήσει πιο σκληρή σύγκρουση σε Σύνοδο Κορυφής απ’ ό,τι η δική σου με τη Μέρκελ σήμερα».
Δείτε το βίντεο:
Για το λεφτά υπάρχουν…Αναφερόμενος στο περίφημο «λεφτά υπάρχουν», ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε: «Και έλεγα λεφτά θα υπάρξουν -αυτό το παρεξηγημένο δυστυχώς, το οποίο γκεμπελικά κατάφεραν να περάσουν στον ελληνικό λαό ότι εγώ έλεγα για παροχές-, λεφτά υπάρχουν εάν. Το εάν το απέκρυψαν. Γιατί το απέκρυψαν; Διότι ουσιαστικά έλεγα για όλα τα αρνητικά, τα κατεστημένα, τις δυσκολίες που είχε η χώρα μας και θα έπρεπε να αλλάξουν. Έλεγα λεφτά θα υπάρξουν, αν χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή, αν βάλουμε διαφάνεια στο Δημόσιο, αν συγχωνεύσουμε οργανισμούς, αν ανοίξουμε τα επαγγέλματα, αν χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία και φέρουμε ξένες επενδύσεις, διότι δεν έρχονται λόγω της γραφειοκρατίας».
Για την κυβέρνηση ΚαραμανλήΑναφερόμενος στην κυβέρνηση Καραμανλή είπε: «Ο κ. Καραμανλής ήξερε πολλά πράγματα, τα οποία δεν μας έλεγε. Προφανώς δεν ήθελε συναίνεση, ήθελε τη συνενοχή (…). Ας μην έκανε τη στατιστική απάτη ο κ. Καραμανλής, ας μας έλεγε ποια ήταν τα πραγματικά νούμερα, ας μας έλεγε και ο κ. Προβόπουλος ότι το 2008, τώρα το αποκάλυψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ότι του είπαν στο ΔΝΤ, το 2008 υπήρχε έκθεση, ότι θα πήγαινε πιθανώς το χρέος μέχρι και 800%. Εγώ δεν το γνώριζα. Ουδείς γνώριζε αυτήν την κατάσταση, όπως τουλάχιστον διαμορφώθηκε (…). Ο κ. Προβόπουλος το μόνο που μας είπε ότι φοβάται ότι θα μπορούσε να πάει και διψήφιο, δηλαδή κοντά στο 10%. Τελικά και αυτός έπεσε έξω, πήγε 15,6% το έλλειμμα. Αλλά δεν ήταν σίγουρος. Δεν είχε συγκεκριμένα στοιχεία. Τα συγκεκριμένα στοιχεία τα είχανε συγκαλύψει οι κυβερνήσεις του Καραμανλή. (…) Οι Ευρωπαίοι έχουν ευθύνη, όπως και το ΔΝΤ. Διότι όλα αυτά δεν τα δημοσιοποιούσαν».
zougla
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου