Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Η Βουλγαρία ξεκινά γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοικτά των ακτών της Μαύρης Θάλασσας!

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )
Οι Βούλγαροι γείτονες μας έχουν αποδειχθεί λίαν αποτελεσματικότεροι από ότι οι δικοί μας πολιτικοί εδώ και έξι χρόνια,  και ξεκινούν την ανεύρεση υδρογονανθράκων γεγονός που  θα «εκτοξεύσει» την  προβληματική οικονομία τους.
Η διεθνής κοινοπραξία που ηγείται ο  γαλλικός κολοσσός Total θα αρχίσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε θαλάσσια περιοχή της βουλγαρικής ΑΟΖ στην Μαύρη Θάλασσα  τον Μάιο, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.


Το πλοίο Noble Globetrotter II, που διαθέτει όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για να ξεκινήσει την γεώτρηση  έφτασε στο λιμάνι του Μπουργκάς .
Το Noble Globetrotter II  επισκέφτηκαν Βούλγαροι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ,  η υπουργός Ενέργειας Temenouzhka Petkova, καθώς και ο  Γάλλος πρέσβης στην Σόφια, Xavier Lapeyre De Cabanes.
Το πλοίο θα αναχωρήσει για το λιμάνι της Βάρνας και στην συνέχεια θα ξεκινήσει  γεωτρήσεις στο θαλάσσιο οικόπεδο «Khan Asparoukh 1-21» στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε η Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία (BNR) .
Η κοινοπραξία που έχει την ευθύνη των γεωτρήσεων και της εξόρυξης υδρογονανθράκων  περιλαμβάνει επίσης την αυστριακή εταιρεία OMV  και την ισπανική  Repsol.
Τονίζεται επίσης ότι η άδεια  εξερεύνησης χορηγήθηκε  τον Ιούλιο του 2012, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης  του Μ. Μπορίσοφ.
Ο Μπορίσοφ, ο οποίος έχει μιλήσει επανειλημμένα για τα σχέδια να μετατρέψει τη Βουλγαρία σε ένα περιφερειακό κόμβο διανομής και  ρωσικού   φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα, δήλωσε ότι οποιαδήποτε κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου βρεθεί στην βουλγαρική ΑΟΖ , μεταφράζεται  αυτόματα σε 5 έως  6 δις δολάρια «τα οποία  θα κερδίσει η  χώρα».
Η Βουλγαρία ελπίζει να ανακαλύψει μεγάλα υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου , ενδεχομένως στο ίδιο επίπεδο με εκείνα  που υπάρχουν στο  κοντινό ρουμανικό θαλάσσιο οικόπεδο , όπου τα αποθέματα εκτιμάται ότι κυμαίνονται μεταξύ 40 και 80 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Στην περιοχή αυτή άδεια εξόρυξης διαθέτει ο κολοσσός OMV  ExxonMobil .
Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων από  τις χώρες των Βαλκανίων συμπεριλαμβανομένης και  της Ελλάδος αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση που μαστίζει την περιοχή μας.
Η χώρα μας οφείλει άμεσα , να οριοθετήσει ΑΟΖ στο Αιγαίο και το Ιόνιο με σκοπό την πλήρη και ολοκληρωτική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, με στόχο την αποκόμιση  τεραστίων οικονομικών ωφελημάτων που κρύβουν  πολλές περιοχές για την χώρα μας.


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2016/04/%ce%b7-%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b3%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%be%ce%b5%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%ac-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b5%cf%89%cf%84%cf%81%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1.html#ixzz46fEmUaQH


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου