Φαίνεται ότι το πιστό αντίγραφο του κατεστραμμένου από τους τζιχαντιστές Ναού του Βάαλ στην Παλμύρα, ο οποίος χτίστηκε στο πρώτο μισό του 1ου αιώνα μ.Χ., προς τιμήν του Βάαλ-Δία, δεν έρχεται στην Times Square της Νέας Υόρκης, όπως ήταν προγραμματισμένο, αυτόν τον μήνα. Μια είδηση που πολλοί χριστιανοί στις Ηνωμένες Πολιτείες την θεωρούν «νίκη».
Όπως οι New York Times και πολλές mainstream πηγές ειδήσεων είχαν γράψει τον περασμένο μήνα, επρόκειτο να στηθεί μια γιγαντιαία αψίδα (και όχι ολόκληρος ο ναός) που υπήρχε μπροστά από το ναό του Βάαλ στην Παλμύρα της Συρίας, ταυτόχρονα στην πλατεία Times Square στη Νέα Υόρκη και στην πλατεία Τραφάλγκαρ στοΛονδίνο κατά το μήνα Απρίλιο. (Μάλιστα, είχε ακουστεί ως ημερομηνία αποκάλυψης των δύο ρεπλίκων η 19η Απριλίου 2016, μια ημερομηνία που πολλοί θεωρούν «σημαδιακή» για τον αποκρυφισμό, ως «ημέρα της θυσίας αίματος στον Βάαλ»). Τώρα, όμως, αυτό δεν θα συμβεί.
Αντ’ αυτού, το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας (Institute for Digital Archaeology ή IDA), έχει αλλάξει σχέδια και θα παρουσιάσει μια αναπαραγωγή της Αψίδας του Θριάμβου που οι Ρωμαίοι αρχικά έχτισαν στην Παλμύρα (ως αφιέρωμα στον αυτοκράτορα, Σεπτίμιο Σεβήρο) και που δεν έχει καμία σχέση με τον Βάαλ. Άλλαξαν λοιπόν, τα σχέδια και γιατί;
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο Michael Snyder, έλαβε την Παρασκευή, ένα επείγον μήνυμα από κάποιον που διερευνούσε αυτό το θέμα και του είπε ότι είχε μιλήσει απευθείας με κάποιον από το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας και ότι είχε ενημερωθεί ότι δεν θα στηνόταν καμιά αψίδα στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια του Απριλίου.Η επιβεβαίωση αυτής της πληροφορίας ήρθε με τη μορφή ενόςάρθρου από την Telegraph, η οποία είναι μία από τις πιο σημαντικές πηγές ειδήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την Παρασκευή, ανέφεραν ότι το αρχικό σχέδιο της αψίδας από το ναό του Βάαλ στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο ταυτόχρονα δεν προχώρησε…
Όταν αποκαλύφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι το IDA είχε πρόθεση να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες του και την εμπειρία του για την οικοδόμηση όχι μίας αλλά δύο ρεπλίκων της καμάρας της Παλμύρας – ταυτόχρονα στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο και την Times Square στη Νέα Υόρκη – η είδηση έκανε πάταγο σε όλο τον κόσμο.
Από τότε φαίνεται ότι υπήρξε κάποια υπαναχώρηση από την αρχική ιδέα. Δεν θα υπάρχει ταυτόχρονη παρουσίαση στη Νέα Υόρκη – μπορούν να μεταφέρουν την αψίδα του Λονδίνου εκεί αργότερα, ή να χτίσουν μία άλλη – και η αψίδα της Παλμύρας που ανακατασκευάζεται δεν είναι πλέον η είσοδος του Ναού του Βάαλ (η οποία επέζησε μια προσπάθειας ανατίναξης τον Αύγουστο του 2015), αλλά η Αψίδα του Θριάμβου (που καταστράφηκε μερικώς τον Οκτώβριο) που βρισκόταν στο ένα άκρο της Μεγάλης Λεωφόρου των Κιόνων.
Όπως μπορείτε να δείτε, το άρθρο επιβεβαιώνει αυτό που είχαν αρχικά σχεδιάσει να κάνουν, και αυτό αποτελεί μια τεράστια αλλαγή κατεύθυνσης.
Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, τα πάντα φαίνονταν ότι ήταν έτοιμα αυτή η καμάρα από το ναό του Βάαλ να ανεβεί στην Times Square, τον Απρίλιο. Για παράδειγμα, το ακόλουθο είναι από τους New York Times, από τις 19 Μαρτίου …Τον επόμενο μήνα, ο Ναός του Βάαλ θα έρθει στην Times Square. Αντίγραφα της τοξοειδούς εισόδου 50 ποδιών του ναού πρόκειται να εγκατασταθούν στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, ως αφιέρωμα στο ηλικίας 2.000 χρόνων οικοδόμημα που το Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψε πέρυσι στη συριακή πόλη της Παλμύρας, μια πόλη που έφτασε στο αποκορύφωμά της κατά το δεύτερο και τρίτο μ.Χ. αιώνα, πράξη που εξόργισε τον κόσμο, παρακινώντας επιστήμονες και ανθρώπους που ασχολούνται με την διατήρηση αρχαιοτήτων σεδράση.
Παρόλα αυτά μια άλλη πηγή ειδήσεων, το Snopes, εξακολουθεί να αναφέρει ότι η καμάρα από το ναό του Βάαλ πρόκειται να στηθεί στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, αναφέροντας ότι το έργο της αναπαράστασης θα αφορά την αψίδα και δεν θα έχει σχέση με την δημιουργία ολόκληρου του οικοδομήματος, ενώ – όπως προσθέτει – το ενδιαφέρον για την αναπαραγωγή της είναι αρχαιολογικό καιόχι θρησκευτικό.
Ο Βάαλ ήταν ο πιο μεγάλος θεός των Φοινίκων και των Χαναναίων, τον οποίο θεωρούσαν προστάτη της γονιμότητας και της γεωργίας. Τον παρίσταναν άλλοτε με κέρατα βοδιού κι άλλοτε σαν γυναίκα με μεγάλους μαστούς και κρατώντας στο χέρι περιστέρι. Οι Βαβυλώνιοι του είχαν χτίσει πανύψηλους ναούς και τον έλεγαν Μολώχ. Η πρακτική της λατρείας του Βάαλ είχε αρχίσει να διεισδύει στην θρησκευτική ζωή των Εβραίων κατά τη διάρκεια των Κριτών (Κριτές 3: 7) και έγινε ευρέως διαδεδομένη στο Ισραήλ κατά την διάρκεια της βασιλείας του ασεβούς Αχαάβ (Α΄ Βασιλέων 16: 31-33) και επηρέασε επίσης και το βασίλειο του Ιούδα (Β΄ Χρονικών 28: 1 -2). Η λέξη Βάαλ σημαίνει «κύριος». Ο πληθυντικός είναι Βααλείμ. Η λατρεία του Βάαλ ήταν ιδιαίτερα βίαιη, δεδομένου ότι περιείχε και ανθρωποθυσίες – ειδικά νεογέννητων μωρών. «Και έκτισαν τους ψηλούς τόπους του Βάαλ, που ήσαν στο φαράγγι του υιού Εννόμ, για να περάσουν τους γιους τους και τις θυγατέρες τους μέσα από τη φωτιά στον Μολώχ… για να πράξουν αυτό το βδέλυγμα, ώστε να κάνουν τον Ιούδα να αμαρτάνει» – Ιερεμίας 32:35). Η λατρεία του Βάαλ περιελάμβανε επίσης και τελετουργική πορνεία. Οι ιερείς του Βάαλ προκειμένου να ακουστούν από τον θεό τους κατέφευγαν σε άγριες τελετουργίες που περιελάμβαναν δυνατές εκστατικές κραυγές και αυτοτραυματισμούς (Α΄ Βασιλέων 18:28).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου