Ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι αν και «ημιτελής και λανθασμένη», η Συνθήκη της Λωζάννης ισχύει. Όχι όμως για πολύ ακόμη η συμφωνία για το προσφυγικό, εφόσον η ΕΕ δεν άρει τη βίζα για τούρκους πολίτες.
Μακροσκελή συνέντευξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο (3.11) η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στον εμφύλιο της Συρίας, στις επιχειρήσεις ανακατάληψης της Μοσούλης, τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αλλά και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Η συνέντευξη ξεκινά με την επισήμανση του δημοσιογράφου ότι ενώ παλαιότερα η τουρκική εξωτερική πολιτική ήταν συμφιλιωτική με τις γειτονικές χώρες, τώρα υπάρχουν εντάσεις σε όλα τα μέτωπα και με την Ελλάδα να ανησυχεί λόγω αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 δια στόματος του προέδρου Ερντογάν.
«Δεν θέλουμε να καταγγείλουμε τη συνθήκη», διαβεβαιώνει ο Τσαβούσογλου, συνπληρώνοντας: «Τι λόγο έχει η Ελλάδα και ανησυχεί; Η συνθήκη ικανοποίησε τις προσδοκίες των Ελλήνων για αυτό και είναι πολύ ικανοποιημένοι. Εμείς επικρίνουμε την τότε τουρκική ηγεσία για το κείμενο που επεξεργάστηκε, όχι την Ελλάδα ή κάποιον άλλο. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο καθένας δίνει αγώνα για τα συμφέροντά του. Η Συνθήκη της Λωζάννης ίσως είναι ημιτελής ή λανθασμένη, αλλά ισχύει».
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έκανε μάλιστα και έναν παραλληλισμό με τη Συμφωνία του Ντέιτον, με την οποία τελείωσε ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία. «Είναι σήμερα μια καλή συμφωνία για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη; Όχι, πρέπει να το πούμε ανοιχτά», τονίζει, «αλλά έπρεπε να υπάρξει επειγόντως μια συμφωνία για να τελειώσει ο πόλεμος και η γενοκτονία». Σε διευκρινιστική ερώτηση του δημοσιογράφου εάν η Τουρκία σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάννης χωρίς αστερίσκους και δισταγμούς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντά καταφατικά. «Η Τουρκία σέβεται κάθε συμφωνία, όπως και τη Συνθήκη της Λωζάννης».
«Θέλουμε κατάργηση της βίζας, ειδάλλως…
Ο Τσαβούσογλου έκανε ειδική αναφορά στον βασικό όρο που έχει θέσει η ΕΕ προκειμένου να άρει τις θεωρήσεις για τούρκους πολίτες, δηλαδή τη μεταρρύθμιση του αντιτρομοκρατικού νόμου, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει ήδη παρουσιάσει εναλλακτικές, ότι τα τελευταία 14 χρόνια έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις υπό την καθοδήγηση της ΕΕ και ότι ο τουρκικός λαός θα εξελάμβανε ως σημάδι αδυναμίας εάν η Άγκυρα έκανε πιο επιεική την αντιτρομοκρατική νομοθεσία τη στιγμή που ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες κάνουν ακριβώς το αντίθετο.
Και ξεκαθαρίζει ότι σε θέματα τρομοκρατίας η χώρα του δεν μπορεί να κάνει κανέναν συμβιβασμό με την ΕΕ. «Η ΕΕ δεν βίωσε πραξικόπημα, δεν δέχθηκε πυρά από τον αέρα, δεν κινήθηκε εναντίον τεθωρακισμένων, δεν έχασε 241 ζωές, δεν πολεμά με όλες αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ISIS, ΡΚΚ και το δίκτυο του Γκιουλέν».
Την ίδια ώρα επικρίσεις στην ΕΕ για υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν στο προσφυγικό κάνει ο Γκέραλντ Κνάους, που θεωρείται αρχιτέκτονας της συμφωνίας με την Τουρκία. Μιλώντας στην αυστριακή Die Presse καταγγέλλει καθυστερήσεις στη διαδικασία χορήγησης ασύλου στα ελληνικά νησιά και υποστηρίζει ότι παρά τα κλειστά σύνορα υπάρχει πάντα η δυνατότητα να περάσουν πρόσφυγες στην κεντρική Ευρώπη μέσα από την ηπειρωτική Ελλάδα.
«Ακόμη κι αν έχουν κλείσει τα σύνορά με την πΓΔΜ, οι διακινητές βρίσκουν πάντα διέξοδο». Σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild που επικαλείται γερμανικές αρχές ασφαλείας, 76.848 πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στη βαλκανική οδό, εκ των οποίων οι 62.000 στην Ελλάδα. Από αυτούς οι 15.715 βρίσκονται στα ελληνικά νησιά.
ΠΗΓΗ: http://www.dw.com/el/%CF%84%CF%83%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%BF%CE%B3%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CF%89%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82/a-36249263
mignatiou.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου