Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Μερικά λόγια για την ελληνική γλώσσα

Μερικά λόγια για την ελληνική γλώσσα


«Έλληνες να είστε περήφανοι που μιλάτε την Ελληνική γλώσσα ζωντανή

και μητέρα όλων των άλλων γλωσσών. Μην την παραμελείτε, αφού αυτή είναι ένα από τα λίγα αγαθά που μας έχουν απομείνει και ταυτόχρονα το διαβατήριό σας για τον παγκόσμιο πολιτισμό…» Ιταλός Καθηγητής Πανεπιστημίου Φρανγκίσκος Λιγκόρα
Σε πόσους όμως βρίσκουν ανταπόκριση του λόγια του; Πόσοι από εμάς νοιώθουμε περήφανοι για την γλώσσα μας και δεν την αλλοιώνουμε είτε ακούσια, λόγω των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας, είτε εκούσια στο όνομα ενός δήθεν μοντερνισμού, στον οποίον διάφορα «εθνικιστικά κλισέ», όπως τα χαρακτηρίζουν οι εκάστοτε «προοδευτικοί» της εποχής, δεν έχουν χώρο.
Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά του νομίσματος… Αυτοί δηλαδή που «ξύλινα» επαινούν την ελληνική γλώσσα χωρίς να εξηγούν σωστά την τεράστια σημασία της αλλά αντιθέτως με τον λανθασμένο και αντιεπιστημονικό τους τρόπο μας απομακρύνουν -και κυρίως τα νέα παιδιά-, «πλασαροντάς» το με την συμπεριφορά τους ως κάτι το παλιομοδίτικο.

Όλοι γνωρίζουμε πως κάθε υπολογιστής υπακούει σε μία συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού. Εάν το οτιδήποτε, έστω και κάτι μικρό εισαχθεί λάθος θα επέλθει βλάβη.
Έτσι είναι και η γλώσσα μας, η οποία με την μακραίωνη ιστορία της, τον μοναδικό της πλούτο, την λογική των κανόνων της και την μουσικότητα που την διακρίνει έχει σημαδέψει ανεπανάληπτα την πορεία του παγκόσμιου πολιτισμού…
Τώρα αν κάποιοι ψευδο-επιστήμονες είτε λόγω ημιμάθειας είτε εξαιτίας υπέρμετρων «παγκοσμιοποιητικών τάσεων», επιμένουν να υποστηρίζουν «θεωρίες – ερείπια», μιας και αυτές έχουν αντικρουστεί και εγκαταλειφθεί, περί Ινδοευρωπαίων, κλπ, ας το πάρουν απόφαση πως όσο κι αν πασχίζουν πάντα θα υπάρχουν φωνές που θα μαρτυρούν την αλήθεια και θα φέρουν στο φως αδιάσειστα στοιχεία.
Η αρχαία ελληνική γλώσσα, η «λαλιά» της Μουσικής, της Ιατρικής, του Θεάτρου, της Μηχανικής και πάσης τέχνης κι επιστήμης παγκοσμίως είναι ακόμα ζωντανή και εμφανίζεται μέσα από κάθε άλλη γλώσσα ανά τον κόσμο και πρωτίστως από την δική μας, παρόλο που στα σχολεία διδάσκεται ως κάτι το «νεκρό» και το αποκομμένο από την σημερινή έκφανσή της.
Η χρησιμότητά της όμως επεκτείνεται και στον χώρο της υγείας και της ορθής νοητικής λειτουργίας, καθώς σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες τα αρχαία ελληνικά καταπολεμούν την δυσλεξία και τις μαθησιακές δυσκολίες εν γένει.
Είναι επομένως άδικο η ελληνική γλώσσα να παραγκωνίζεται συστηματικά την στιγμή που χώρες σε όλον τον κόσμο εισάγουν τα αρχαία ελληνικά στα βασικά μαθήματα εκπαίδευσης και τόσοι επιστήμονες βροντοφωνάζουν την ελληνική καταγωγή των γλωσσών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου