Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Ο Πάπας υπογράφει κοινή δήλωση με την Παγκόσμια Ομοσπονδία της Λουθηρανικής Εκκλησίας για «πλήρη ενότητα»

Ο Πάπας υπογράφει κοινή δήλωση με την Παγκόσμια Ομοσπονδία της Λουθηρανικής Εκκλησίας για «πλήρη ενότητα»



Άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την ένωση των εκκλησιών και την Πανθρησκεία


Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Επίσκοπος Μοunib Younan, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας της Λουθηρανικής Εκκλησίας υπέγραψαν κοινή δήλωση, στην οποία Καθολικοί και Λουθηρανοί δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν το διάλογο τους προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που απομένουν, ώστε να αποκτήσουν πλήρη ενότητα.
 Τόνισαν επίσης τη δέσμευσή τους για κοινή ομολογία, για λογαριασμό των φτωχών, των απόρων και των θυμάτων της αδικίας. Η Διακήρυξη υπεγράφη κατά τη διάρκεια της οικουμενικής προσευχής που πραγματοποιήθηκε στον καθεδρικό Λουθηρανικό ναό της Lund την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Πάπα στη Σουηδία.
 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης:
 Κοινή δήλωση με την ευκαιρία του εορτασμού της κοινής επετείου της Καθολικής-Λουθηρανικής Μεταρρύθμισης.
 Lund, 31 Οκτώβρη 2016
«Μείνατε ἐν ἐμοί, κἀγὼ ἐν ὑμῖν. καθὼς τὸ κλῆμα οὐ δύναται καρπὸν φέρειν ἀφ' ἑαυτοῦ, ἐὰν μὴ μείνῃ ἐν τῇ ἀμπέλῳ, οὕτως οὐδὲ ὑμεῖς, ἐὰν μὴ ἐν ἐμοὶ μείνητε.
Μείνετε ενωμένοι μ’ εμένα, κι εγώ θα μένω ενωμένος μ’ εσάς. Καθώς το κλήμα δε δύναται να φέρει καρπό από τον εαυτό του αν δε μένει ενωμένο με την άμπελο, έτσι ούτε εσείς αν δε μένετε ενωμένοι μ’ εμένα.» (Ιωάννης 15: 4).
Με Ευγνωμοσύνη
Με αυτή την κοινή δήλωση, εκφράζουμε την χαρούμενη ευγνωμοσύνη μας στο Θεό για αυτή τη στιγμή της κοινής προσευχής στον καθεδρικό ναό της Lund, καθώς αρχίζουμε το χρόνο εορτασμού της 105ης επετείου της Μεταρρύθμισης.
Πενήντα χρόνια συνεχούς και γόνιμου οικουμενικού διαλόγου μεταξύ των Καθολικών και των Λουθηρανών μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε πολλές διαφορές και έχουν εμβαθύνει την αμοιβαία κατανόηση και την εμπιστοσύνη μας. Ταυτόχρονα, έχουμε έρθει πιο κοντά ο ένας στον άλλο μέσω κοινών υπηρεσιών προς τους γείτονές μας - συχνά σε συνθήκες δεινών και με διώξεις. Μέσω του διαλόγου και την κοινή μαρτυρία δεν είμαστε πλέον ξένοι. Αντίθετα, έχουμε μάθει ότι αυτά που μας ενώνουν είναι μεγαλύτερα από αυτά που μας χωρίζουν.
 Η μετάβαση από την Σύγκρουση στην Κοινωνία
Ενώ είμαστε βαθιά ευγνώμονες για τα πνευματικά και θεολογικά δώρα που λάβαμε μέσω της Μεταρρύθμισης, μπορούμε επίσης να ομολογήσουμε με θρήνο μπροστά στον Χριστό ότι Λουθηρανοί και οι Καθολικοί  πλήγωσαν την φανερή ενότητα της Εκκλησίας. Θεολογικές διαφορές συνοδεύτηκαν από προκατάληψη και συγκρούσεις και η θρησκεία χρησιμοποιήθηκε για πολιτικούς σκοπούς. Η κοινή πίστη μας στον Ιησού Χριστό και το βάπτισμα απαιτούν από εμάς μια καθημερινή μετατροπή, με την οποία μπορούμε να αποτινάξουμε τις ιστορικές διαφωνίες και τις συγκρούσεις που εμποδίζουν την διακονία της συμφιλίωσης. Ενώ το παρελθόν δεν μπορεί να αλλάξει, το τι θυμόμαστε και πώς το θυμόμαστε μπορεί να μετασχηματιστεί. Προσευχόμαστε για την επούλωση των πληγών μας και για τις μνήμες που θολώνουν την άποψη του ενός για τον άλλο. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε μίσος και βία, του παρελθόντος ή του παρόντος, ειδικά όταν εκφράζονται στο όνομα της θρησκείας. Σήμερα, ακούμε την εντολή του Θεού να παραμερίσουμε όλες τις συγκρούσεις. Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε απελευθερωθεί από τη Χάρη, ώστε να κινηθούμε προς την κοινωνία στην οποία ο Θεός μας καλεί συνεχώς.
 Η δέσμευσή μας στην κοινή Ομολογία
Καθώς κινούμαστε πέρα από τα επεισόδια στην ιστορία που μας βαραίνουν, δεσμευόμαστε να ομολογήσουμε μαζί, με τη φιλεύσπλαχνη χάρη του Θεού που γίνεται ορατή στον Εσταυρωμένο και Αναστημένο Χριστό. Έχοντας γνώση ότι ο τρόπος που σχετιζόμαστε μεταξύ μας διαμορφώνει την ομολογία μας στο Ευαγγέλιο, δεσμευόμαστε για την περαιτέρω ανάπτυξη σε κοινωνία ριζωμένη στο Βάπτισμα, καθώς επιδιώκουμε να αρθούν τα εμπόδια από την επίτευξη της πλήρους ενότητας. Ο Χριστός θέλει να είμαστε ένα, έτσι ώστε ο κόσμος να πιστέψει (βλέπε Κατά Ιωάννην 17:21).
 Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει ασχοληθεί για αυτή την ένωση για μεγάλο χρονικό διάστημα:





Πολλά μέλη των κοινοτήτων μας λαχταρούν να λάβουν την Ευχαριστία σε κοινή τράπεζα, ως συγκεκριμένη έκφραση της πλήρους ενότητας. Βιώνουμε τον πόνο εκείνων που μοιράζονται ολόκληρη τη ζωή τους, αλλά δεν μπορούν να μοιραστούν την λυτρωτική παρουσία του Θεού στη τράπεζα της Θείας Ευχαριστίας. Αναγνωρίζουμε την κοινή ποιμαντική μας ευθύνη να ανταποκριθούμε στην πνευματική δίψα και πείνα των πιστών μας να είναι Ένα, μέσα στον Χριστό. Ποθούμε να επουλωθεί αυτή η πληγή στο σώμα του Χριστού. Αυτός είναι ο στόχος των οικουμενικών προσπαθειών μας, που θέλουμε επίσης, να προχωρήσουν ανανεώνοντας τη δέσμευσή μας στον θεολογικό διάλογο.
Προσευχόμαστε στο Θεό, Καθολικοί και Λουθηρανοί να είναι σε θέση να ομολογήσουν μαζί το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού, καλώντας την ανθρωπότητα να ακούσει και να λάβει τα καλά νέα της λυτρωτικής ενέργειας του Θεού. Προσευχόμαστε στο Θεό για έμπνευση, ενθάρρυνση και δύναμη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε μαζί στην υπηρεσία, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων, ιδίως για τους φτωχούς, στην προσπάθεια για δικαιοσύνη και απόρριψη όλων των μορφών βίας. Ο Θεός μας καλεί να είμαστε κοντά σε όλους εκείνους που λαχταρούν την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και τη συμφιλίωση. Σήμερα ιδίως, υψώνουμε τις φωνές μας για τον τερματισμό της βίας και του εξτρεμισμού που επηρεάζουν τόσες πολλές χώρες και κοινότητες, και αμέτρητους αδερφούς και αδερφές εν Χριστώ. Καλούμε τους Λουθηρανούς και τους Καθολικούς να εργαστούν από κοινού για να καλωσορίσουν τον ξένο, να βοηθήσουν εκείνους που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν λόγω του πολέμου και των διώξεων και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των προσφύγων και όσων ζητούν άσυλο.
 Ο Πάπας Φραγκίσκος θέλει να απορροφήσει όλη τη Χριστιανοσύνη, όχι μόνο τους Λουθηρανούς:
Περισσότερο από ποτέ, συνειδητοποιούμε ότι η κοινή μας προσφορά σε αυτόν τον κόσμο πρέπει να επεκταθεί στη Δημιουργία του Θεού, η οποία υποφέρει από εκμετάλλευση και τα αποτελέσματα της ακόρεστης απληστίας. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα των μελλοντικών γενεών, να απολαύσουν τον κόσμο του Θεού σε όλη του τη δυναμική και την ομορφιά του. Προσευχόμαστε για μια αλλαγή της καρδιάς και του μυαλού, που οδηγεί σε ένα στοργικό και υπεύθυνο τρόπο φροντίδας για τη Δημιουργία.
 Ένα με τον Χριστό:
Σε αυτή την αίσια περίσταση, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τους αδελφούς και τις αδελφές μας, που εκπροσωπούν τις διάφορες Παγκόσμιες Χριστιανικές Κοινότητες και Αδελφότητες, που είναι παρόντες και προσεύχονται μαζί μας, καθώς εμείς οι ίδιοι αρχίζουμε εκ νέου να μετακινούμαστε από τη σύγκρουση στην κοινωνία, ως μέρος του ενός σώματος του Χριστού, στο οποίο είμαστε ενωμένοι δια του Βαπτίσματος. Προσκαλούμε τους οικουμενικούς εταίρους μας, να μας θυμίζουν τις δεσμεύσεις μας και να μας ενθαρρύνουν. Τους ζητάμε να συνεχίσουν να προσεύχονται για μας, να περπατήσουν μαζί μας, να μας στηρίξουν να πραγματοποιήσουμε τις ευσεβείς δεσμεύσεις που εκφράζουμε σήμερα.
 Παγκόσμιο κάλεσμα Καθολικών και Λουθηρανών
Καλούμε όλες τις Λουθηρανικές και Καθολικές ενορίες και κοινότητες να είναι τολμηρές και δημιουργικές, χαρούμενες και ελπιδοφόρες στη δέσμευσή τους να συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι που έχουμε μπροστά μας. Αντί για τις συγκρούσεις του παρελθόντος, το δώρο του Θεού της ενότητας μεταξύ μας, πρέπει να καθοδηγεί τη συνεργασία και να εμβαθύνει την αλληλεγγύη μας. Με την έλξη στην πίστη στο Χριστό, με την προσευχή μας, ακούγοντας ο ένας στον άλλο, ζώντας την αγάπη του Χριστού στις σχέσεις μας, εμείς, οι καθολικοί και οι Λουθηρανοί, ανοίγουμε τον εαυτό μας στη δύναμη του Τριαδικού Θεού. Με τις ρίζες μας στον Χριστό και ομολογώντας Τον, μπορούμε να ανανεώσουμε την αποφασιστικότητά μας να είμαστε πιστοί κήρυκες της απέραντης αγάπης του Θεού για όλη την ανθρωπότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου