Βάζουν λουκέτο στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Καστάνιανης, που καλύπτει μια μεγάλη έκταση στα σύνορα με την Αλβανία και συγκεκριμένα τα χωριά Λάβδανη, Αγία Μαρίνα, Καστάνιανη, Χαραυγή, ΚτίσματαΤο περασμένο καλοκαίρι, είχαμε παρουσιάσει σε άρθρο μας στο protothema.gr,τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν με μεγάλη επιτυχία στην ακριτική Καστάνιανη Πωγωνίου Ιωαννίνων. Στο άρθρο αυτό, είχαμε αναφερθεί και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λιγοστοί κάτοικοι της περιοχής, λόγω της γειτνίασής της με την Αλβανία και τις υποσχέσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για επάνδρωση εκ νέου των ακριτικών φυλακίων του Πωγωνίου.
Δεκαπέντε περίπου μήνες μετά, δεν έχει επανδρωθεί ΟΥΤΕ ΕΝΑ φυλάκιο.
Έμειναν έτσι μόνο λιγοστοί συνοριοφύλακες, στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Καστάνιανης, που καταβάλλοντας κάτι παραπάνω από υπεράνθρωπες προσπάθειες, αγωνίζονται για να προστατεύσουν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και τις περιουσίες τους και να τους προσφέρουν ένα αίσθημα ασφάλειας.
Με έκπληξη λοιπόν διαβάσαμε σε τοπικά έντυπα και σάιτ(«Ηπειρωτικός Αγών», «Πρωινός Λόγος», epirusgate κ.ά.), ότι σχεδιάζεται το κλείσιμο του Τμήματος αυτού και η συγχώνευσή του με το, ήδη επιβαρημένο, Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, που απέχει γύρω στα 25 χιλιόμετρα από την Καστάνιανη. Πρόκειται για απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο συγχώνευσης αστυνομικών και άλλων τμημάτων.
Επειδή, δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι κρύβεται κάτι περίεργο πίσω από αυτή την απόφαση, αλλά οι αρμόδιοι δεν έχουν σωστή ενημέρωση, τους δίνουμε μερικά στοιχεία τα οποία μάλλον αγνοούν.
Το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Καστάνιανης, καλύπτει μια μεγάλη έκταση στα σύνορα με την Αλβανία. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει τα χωριά Λάβδανη, Αγία Μαρίνα, Καστάνιανη, Χαραυγή, Κτίσματα κ.ά. και είναι εύκολα προσβάσιμη από τη γειτονική χώρα.
Τα τμήματα συνοριακής φύλαξης της περιοχής, έχουν ήδη αποψιλωθεί από ανθρώπινο δυναμικό και είναι υποστελεχωμένα.
Επίσης, το κτίριο στο οποίο στεγάζονται οι συνοριοφύλακες στην Καστάνιανη, έχει παραχωρηθεί δωρεάν στο κράτος, με τη μόνη υποχρέωση να το συντηρεί. Το οικονομικό κόστος λοιπόν για το Δημόσιο, είναι αμελητέο.
Χαρακτηριστικό περιστατικό της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, είναι ότι πρόσφατα, στο χωριό Λάβδανη, κακοποιός (για την εθνικότητα του οποίου δεν χρειάζονται ερωτήσεις και απαντήσεις…), μπήκε στο σπίτι ηλικιωμένης γυναίκας και την υποχρέωσε να κοιμηθεί σε αυτό! Ως αντάλλαγμα(!), υποσχέθηκε να μην την πειράξει καθόλου και να πάρει από αυτήν όσα χρήματα και κοσμήματα είχε. Τουλάχιστον τήρησε την υπόσχεσή του και το πρωί, μετά το πέρασμα της «περιπόλου» των συνοριακών φρουρών( γνώριζε προφανώς τις ώρες διέλευσής τους), έφυγε σαν κύριος με τα χρήματα και τα κοσμήματα της άτυχης και έντρομης ηλικιωμένης!
Αλήθεια, είναι οι ιθύνοντες της ΕΛ.ΑΣ. ενήμεροι για αυτό και για δεκάδες άλλα ανάλογα περιστατικά; Αν στην θέση της ηλικιωμένης γυναίκας, βρισκόταν κάποιος δικός τους άνθρωπος, πώς θα αντιδρούσαν;
Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση και ότι με αυτό το άρθρο, θα καταλάβουν οι αρμόδιοι το λάθος που προτίθενται να κάνουν και θα το διορθώσουν.
Ειδικά σε μια τόσο ευαίσθητη εθνικά περιοχή, της οποίας οι λιγοστοί κάτοικοι φυλάνε πραγματικά Θερμοπύλες, την ίδια ώρα που ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, προκαλεί ακατάπαυστα και θρασύτατα…
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου