Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Οι Τούρκοι συνέλαβαν δικαστή των Ηνωμένων Εθνών!

Οι Τούρκοι συνέλαβαν δικαστή των Ηνωμένων Εθνών!

Ένας δικαστής στον Μηχανισμό για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια, νομικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, συνελήφθη στην Τουρκία με την κατηγορία ότι συνδέεται με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

Ο πρώην διπλωμάτης, πριν αναλάβει τις ποινικές υποθέσεις της διεθνούς κοινότητας, είχε ρόλο δικαστή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Ρουάντα. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, η χώρα έχει σκληρύνει τη στάση της και οι έρευνες για την αναζήτηση ενόχων γίνονται όλο και πιο έντονες. Αυτή τη φορά, οι κατηγορίες για συμμετοχή στο πραξικόπημα έπεσαν σε Τούρκο δικαστικό λειτουργό των Ηνωμένων Εθνών και οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του στις 21 Σεπτέμβρη.
Ο δικαστής Αϊντίν Σεντάφ Ακάι, συμμετείχε στο Μηχανισμό για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια, το νομικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με τις εκκρεμότητες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Ρουάντα και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Ο πρώην διπλωμάτης, πριν αναλάβει τις ποινικές υποθέσεις της διεθνούς κοινότητας, είχε το ρόλο του δικαστή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Ρουάντα. Στα χέρια του δικαστικού λειτουργού, βρισκόταν αυτή την περίοδο η πολύ σοβαρή υπόθεση πολιτικού προσώπου, στο οποίο είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 35 ετών για συμμετοχή στη γενοκτονία του 1994. Συγκεκριμένα, ο πολιτικός από τη Ρουάντα που καταδικάστηκε το 2012, είχε ασκήσει έφεση που θα εξεταζόταν άμεσα από τον Ακάι.
Η σύλληψη του Ακάι, «ταρακούνησε» τον ΟΗΕ, καθώς είναι η πρώτη φορά που παραβιάζεται η ασυλία δικαστικού λειτουργού του οργανισμού. Το αρμόδιο Γραφείο Νομικών Υποθέσεων, ζήτησε από την Τουρκία να αποσύρει τις κατηγορίες και να αφεθεί ελεύθερος ο Ακάι, κάτι που αγνοήθηκε επιδεικτικά από την τουρκική κυβέρνηση. Απορρίφθηκαν όμως και τα αιτήματα των Ηνωμένων Εθνών για να επισκεφτούν τον συλληφθέντα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Θίοντορ Μέρον η ενέργεια αυτή αποτελεί παραβίαση της δικαστικής ανεξαρτησίας, καθώς ο Ακάι έχει την προστασία του διπλωματικού ασύλου.
Προς το παρόν, η εξέταση της έφεσης του πολιτικού της Ρουάντα και όλες οι σχετικές διαδικασίες, μπήκαν στο «συρτάρι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου