Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Περίπου10.000 παιδιά προσφύγων θα φοιτούν σε ελληνικά δημοτικά σχολεία ενώ η χώρα καταρρέει οικονομικά για 7η χρονιά

720470ea-8f66-11e6-af59-7ad1937f51f2_1280x720


Τις  τελευταίες δύο εβδομάδες, 50 παιδιά προσφύγων  μεταφέρουν τα σακίδια τους από το στρατόπεδο του Ελαιώνα στην Αθήνα γύρω στις 14:00 για να μεταβούν  στο κοντινό 2ο δημοτικό σχολείο Ταύρου  με λεωφορείο, ως αποτέλεσμα του νέου προγράμματος εκπαίδευσης που εισήχθη στις αρχές Οκτωβρίου από το ελληνικό υπουργείο παιδείας.
Η πλειοψηφία αυτών των παιδιών  δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο ή έχουν μείνει εκτός σχολείου για περισσότερο από δύο χρόνια, τα παιδιά πρόσφυγες έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα, σε μια προσπάθεια να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία όσο το δυνατόν ομαλότερα.
Από τους 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί  στην Ελλάδα , μετά το κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της δυτικής διαδρομής των Βαλκανίων, συνολικά 20.000 είναι παιδιά από τα οποία 8.000 είναι κάτω των πέντε ετών, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές.

«Το  ελληνικό Υπουργείο Παιδείας έχει ορίσει μια επιτροπή από 25 ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους που ειδικεύονται στη διαπολιτισμική μάθηση  για τους πρόσφυγες και στην εκπαίδευση  Ρομά, δημιουργώντας ένα ευέλικτο προπαρασκευαστικό πρόγραμμα που θα προσαρμόζεται  στις ανάγκες των παιδιών των προσφύγων,  και μακροπρόθεσμα θα τους βοηθήσει να καλύψουν τη διαφορά με τα μαθήματα των Ελλήνων μαθητών σε περίπτωση που δεν μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρουν οι Κινέζοι.
Περίπου 1.000 παιδιά πρόσφυγες από  στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, μεταφέρθηκαν σε 16 σχολεία μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά την έναρξη του προγράμματος, σύμφωνα με τον  κ. Γιάννη Παντή, γγ  του Υπουργείου Παιδείας , μιλώντας σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο συνολικός αριθμός αναμένεται να φτάσει έως και 10.000 παιδιά ηλικίας 6 έως 15 ετών σε 150 σχολεία σε όλη την Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, τονίζει ο ίδιος.
«Καθώς ο χρόνος περνά, τα παιδιά θα προσαρμοστούν καλύτερα στο άγνωστο  σχολικό  περιβάλλον, και οι εκπαιδευτικοί θα τα γνωρίσουν καλύτερα. Ελπίζω ότι το πρόγραμμα να μπορούσε να τρέξει χωρίς εμπόδια μέχρι το τέλος του σχολικού έτους», δηλώνει δάσκαλος  του 2ου  δημοτικού σχολείου που συμμετάσχει στο πρόγραμμα, σύμφωνα με το  Xinhua.
Το  πρόγραμμα,  το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και υποστηρίζεται από διάφορους οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις,  περιλαμβάνει καθημερινά τετράωρα μαθήματα στα ελληνικά, και μια ξένη γλώσσα,  αγγλικά ή γερμανικά ανάλογα με την επιλογή,  μαθηματικά,  υπολογιστές,   τέχνη και  γυμναστική . Τα μαθήματα λαμβάνουν χώρα μετά από τακτικά μαθήματα των Ελλήνων  στα  τοπικό σχολείο.
Σύμφωνα με τους δασκάλους υπήρξαν  κάποια «μεμονωμένα περιστατικά»  διαδηλώσεων με ρατσιστική συμπεριφορά .
«Η πρώτη εβδομάδα ήταν δύσκολη καθώς έπρεπε να κατευνάσουμε τις ανησυχίες των γονέων σχετικά με την εισαγωγή των προσφύγων στα σχολεία», δήλωσε δάσκαλος στο  Xinhua.
Με χρέος όμως εκτός ορίων η χώρα μας  εισέρχεται  στο έβδομο έτος βαθιάς ύφεσης και περικόπτει συνεχώς  την χρηματοδότηση του εθνικού εκπαιδευτικού συστήματος, εγείροντας ανησυχίες για το βάρος του κόστους του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου