Εμπλοκή για τη Συμφωνία των Πρεσπών πριν καν φτάσει προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, καθώς πρέπει πρώτα να περάσει από την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
Όμως στην επιτροπή, μετά το «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει την πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει πως λείπει μια ψήφος στην Επιτροπή για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών. Για την ακρίβεια η επιτροπή απαρτίζεται από 55 μέλη. Από αυτούς οι 27 είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές.Στη σημερινή σύνθεση της Επιτροπής το Ποτάμι εκπροσωπείται από τον Σπύρο Δανέλλη. Ο βουλευτής ωστόσο έχει διαγραφεί και το Ποτάμι έχει δικαίωμα να τον αντικαταστήσει. Έτσι και πάλι η πλειοψηφία διαμορφώνεται κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Ακόμη κι αν το Ποτάμι αποφασίσει να δηλώσει ο εκπρόσωπός του στην Επιτροπή «παρών» τότε οι υπέρ και οι κατά ψήφοι θα είναι 27 και 27 αντίστοιχα και έτσι και πάλι η συμφωνία μπλοκάρει.
Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση
Ωστόσο, υπάρχει ένα «παράθυρο» για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Πρόεδρος της Βουλής μπορεί να επικαλεστεί τη δεδηλωμένη της κυβέρνησης και να ζητήσει να εκφραστεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή, προσθέτοντας για παράδειγμα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη σύνθεσή της. Με τον τρόπο αυτό η συμφωνία των Πρεσπών περνάει.«Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» καταγγέλλει η ΝΔ
«H κυβέρνηση που συνειδητά και συστηματικά παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών και επιχειρεί να χειραγωγήσει ακόμη και τη Δικαιοσύνη, προετοιμάζει, ως φαίνεται, κάτι που πραγματικά δεν θα έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας: Να μετατρέψει αυθαιρέτως τη μειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, σε πλειοψηφία σε όλες τις Kοινοβουλευτικές Eπιτροπές προκειμένου να τις ελέγχει ο κ. Τσίπρας.
Αν αυτό, ωστόσο, επιχειρηθεί θα είναι κατά κυριολεξία ένα πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Γι αυτό η ΝΔ το καταγγέλλει εκ προοιμίου προειδοποιώντας την κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής να μην διανοηθούν να το επιχειρήσουν».
Σύμφωνα με το άρθρο 68 παράγραφος 3 του Συντάγματος, και το άρθρο 31 του Κανονισμού της Βουλής, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές συνιστώνται ανάλογα με την δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανεξάρτητων βουλευτών.
Βάσει του Συντάγματος, τονίζουν από τη ΝΔ η αναλογία των κομμάτων στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές είναι απαραίτητο να αντιστοιχούν ακριβώς στη δύναμη των κομμάτων στην Ολομέλεια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία.
«Η ΝΔ με το θεσμικό της ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα επιτρέψει ούτε αυθαίρετες ερμηνείες, ούτε να αλλοιωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων της βουλής», υπογραμμίζουν, καταλήγοντας: «Ας κατανοήσει επιτέλους η κυβέρνηση αυτό που ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής Νομικής μαθαίνει ως δημοκρατική συνθήκη του πολιτεύματος: ότι η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση τη Βουλή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου