Απειλές-σοκ στα κατεχόμενα από τα φερέφωνα του Ερντογάν: «Αργά ή γρήγορα θα προκληθεί σύγκρουση».
Για την κυκλοφορία απειλητικών μηνυμάτων, τα οποία ξυπνούν αναμνήσεις από άλλες εποχές κάνουν λόγο Τουρκοκύπριοι πολίτες. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τις τελευταίες ώρες, σε διάφορες περιοχές των Κατεχομενων κυκλοφορούν απειλητικά μηνύματα, το περιεχόμενο των οποίων σχετίζεται με την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.
Οπως σημειώνει η «Καθημερινή», σύμφωνα με μαρτυρίες, τις τελευταίες ώρες, σε διάφορες περιοχές των Κατεχομενων κυκλοφορούν απειλητικά μηνύματα, το περιεχόμενο των οποίων σχετίζεται με την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.
Η ακτιβίστρια Μινέ Μπαλμάν, μιλώντας στην Κ δηλώνει ότι τα μηνύματα, που όπως δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις έχουν γραφτεί σε γραφομηχανή, κυκλοφόρησαν στην Μόρφου και στην Λευκωσία.
Απέναντι στην νέα εξέλιξη οι Τουρκοκύπριοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, με πολλούς συμπολίτες να κάνουν τακτικές της Οργάνωσης ΤΜΤ, οι οποίες είχαν κάνει αισθητή την παρουσία τους στο τ/κ πολιτικό προσκήνιο την περίοδο του Σχεδίου Αννάν.
Εν τω μεταξύ, Τουρκοκύπριοι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι χθες, μετά το τέλος μιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο που στεγάζει το τ/κ συνδικάτο δασκάλων, εθνικιστικοί κύκλοι απείλησαν τον συνδικαλιστή Σενέρ Ελτζίλ και τον τ/κ συνδικάτο με το χαρακτηριστικό σύνθημα της περιόδου 60’ «ενδέχεται να έρθουμε ανεπάντεχα μια νύχτα».
Το περιεχόμενο του νέου απειλητικού μηνύματος που κυκλοφορεί στα Κατεχόμενα έχει ως εξής:
«Για ποιο λόγο δεν πρέπει να δημιουργηθεί συνεταιρισμός με τους ε/κ; Είναι εχθροί της εθνικής ύπαρξης μας και δεν είναι έντιμοι. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακαλυφθεί ένας μηχανισμός που μπορεί να εμποδίσει τις αδικίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε όταν δημιουργηθεί το συνεταιρικό κράτος. Καμία δύναμη δεν μπορεί να εμποδίσει αυτές τις αδικίες. Αργά ή γρήγορα θα προκληθεί σύγκρουση. Ο μοναδικός ρεαλιστικός δρόμους που εξυπηρετεί τα συμφέροντα μας είναι η διαιώνιση της ΤΔΒΚ υπό την προστασία της Μητέρας Πατρίδας μας. Δεν πρέπει να αποσυρθεί ούτε ένας στρατιώτης. Ο πληθυσμός μας πρέπει να αυξηθεί με 100-150.000 νέους πολίτες».
Το απειλητικό μήνυμα ολοκληρώνεται με σοβινιστικά και εθνικιστικά σλόγκαν, τα οποία χρησιμοποιούν εθνικιστικοί κύκλοι και οι Γκρίζοι Λύκοι στα Κατεχόμενα.
Oι μυστικές υπηρησίες της Τουρκίας, οι οποίες βρίσκονται υπό την καθοδήγηση του Ρ. Τ. Ερντογάν είναι πίσω από αυτή την προβοκάτσια. Οι Γκρίζοι Λύκοι, ως όργανο και βαθύ χέρι του τουρκικού παρακράτους εξυπηρετούν πλήρως τα συμφέροντα του »σουλτάνου» και θέλουν με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουν μια νέα κρίση στην Κύπρο.
Οι πρακτικές αυτές θυμίζουν τις δράσεις της ΤΜΤ. Συγκεκριμένα, η τότε Διεύθυνση Ειδικού Πολέμου (Ozel Harp Dairesi) του τουρκικού γενικού επιτελείου στρατού υπό τον στρατηγό Ντανίς Καράμπελεν ανέθεσε στον Ταγματάρχη του εν λόγω γραφείου την ίδρυση της οργάνωσης ΤΜΤ (Turk Mukavement Teskilati: Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης).
Επίσημα η ΤΜΤ εμφανίστηκε τον Αύγουστο του 1958, όμως, οι βάσεις για την ίδρυσή της τέθηκαν στην Άγκυρα στα τέλη του 1957 από τους δύο προαναφερθέντες αξιωματικούς και από τους Τουρκοκυπρίους Φαζίλ Κιουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς. Η Οργάνωση αυτή είχε το χαρακτήρα μίας ένοπλης ομάδας αντίστασης και δολιοφθορών και το πιο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι τέθηκε ευθύς εξαρχής υπό τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών του στρατού.
Μέσα από τα απομνημονεύματα του Ισμαήλ Τάσνου, που εξεδόθησαν το 2001 στην τουρκική («Στην πραγματικότητα κανείς δεν κοιμόταν») μπορεί εύκολα κάποιος να δει τόσο το εθνικιστικό ιδεολογικό περιεχόμενο της ΤΜΤ όσο και τον τρόπο με τον οποίο οι μηχανισμοί του Τουρκικού κράτους ενσωμάτωσαν μακροπρόθεσμα στους τουρκικούς στρατηγικούς στόχους τις επιλογές της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Από την ίδρυση της ΤΜΤ μέχρι την εισβολή του 1974, η Τουρκία επεδίωξε με τη χρήση του τρόμου να κρατήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα υπό τον πολιτικό έλεγχό της και να προωθήσει την πολιτική της στο νησί. Ο χαρακτήρας της δράσης της ΤΜΤ, την έφερε, εκ των πραγμάτων, υπό ισχυρή εξάρτηση από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν φροντίσει ώστε η ηγεσία της ΤΜΤ να αποτελεί την εγγύηση για την τουρκική πολιτική στο νησί. Φρόντισαν, μέσω της ΤΜΤ, να διαβρώσουν κατάλληλα την πολιτική και κοινωνική ζωή μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, για να είναι σίγουρες ότι η τουρκοκυπριακή ελίτ θα ευθυγραμμιζόταν ιδεολογικά και πολιτικά με τις συντεταγμένες της Άγκυρας.
Με τη μέθοδο της εκπαίδευσης στις τάξεις της ΜΙΤ, έφτιαξαν ένα στρατό Τουρκοκυπρίων (ιδιαίτερα μετά το 1963), που απαρτιζόταν από έμπιστους της Άγκυρας. Καθιέρωσαν ένα σύστημα πολιτικών κομισάριων με σκοπό να εποπτεύει την αναπαραγωγή της ελίτ, ενώ τους κομισάριους τους επόπτευε η αρμόδια στρατιωτική μυστική υπηρεσία. Η αφοσίωση στην ΤΜΤ έγινε το βασικό κριτήριο για την κοινωνική και πολιτική ανέλιξη των Τουρκοκυπρίων.
(pentapostagma)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου