Ένα ιταλικό υπερηφαίστειο, δείχνει σημάδια αφύπνισης, με μια πιθανή έκρηξή του ενδεχομένως να επηρεάσει μισό εκατομμύριο ανθρώπους, λένε οι επιστήμονες. Το ηφαίστειο βρίσκεται στον κόλπο της Νάπολης απέναντι από το Βεζούβιο, ο οποίος ευθύνεται για μία από τις πιο καταστροφικές εκρήξεις στην Ιστορία.
Το «Campi Flegrei», (ελληνιστί Φλεγραία Πεδία), είναι μια μεγάλη ηφαιστειακή περιοχή που βρίσκεται στη μητροπολιτική περιοχή της Νάπολης, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο, με πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους. Η 13 χιλιομέτρων «καλντέρα», εκτείνεται κυρίως υποβρύχια και έχει 24 κρατήρες και ηφαιστειακά οικοδομήματα.
Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής Ιταλούς και Γάλλους επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας στη Μπολόνια αναφέρει ότι, «από τις διάφορες ήρεμες καλντέρες σε όλο τον κόσμο, το Campi Flegrei έχει δείξει πρόσφατα τα πιο σαφή σημάδια αναταραχής».
Η μελέτη αναφέρει ότι υπάρχει ένα ορισμένο όριο πέρα από το οποίο το μάγμα θα μπορούσε να προκαλέσει την απελευθέρωση των υγρών και αερίων σε αυξημένο ρυθμό.
«Υδροθερμικοί βράχοι, εάν θερμανθούν, μπορεί τελικά να χάσουν τη μηχανική αντοχή τους, προκαλώντας επιτάχυνση προς κρίσιμες συνθήκες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ερευνητής Giovanni Chiodini.
Δεν είναι σαφές ακριβώς εάν ή πότε το ηφαίστειο θα εκραγεί, σύμφωνα με τον Chiodini, αλλά αν το κάνει, «θα είναι πολύ επικίνδυνο» για τον τοπικό πληθυσμό.
«Η παρουσία περισσότερων από μισό εκατομμύριο ανθρώπων που ζουν στην εγγύτητα της καλντέρας κάνει αυτή την κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη για τις τοπικές αρχές και άλλους φορείς λήψης αποφάσεων», αναφέρει η μελέτη.
Το Campi Flegrei σχηματίστηκε περίπου 40.000 χρόνια πριν, εκπέμποντας προς τα έξω δεκάδες κυβικά χιλιόμετρα μάγματος, βράχων και λάβας. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι η έκρηξη ήταν τόσο μεγάλη που οδήγησε στην εξαφάνιση των Νεάντερταλ.
Η τελευταία έκρηξη του υπερηφαιστείου έλαβε χώρα πίσω στο 1538, αλλά ήταν πολύ μικρότερης κλίμακας. Η έκρηξη κατάφερε, ωστόσο, να δημιουργήσει ένα νέο λόφο, το Monte Nuovo.
Από το 2005 οι επιστήμονες έχουν ανιχνεύσει αύξηση της δραστηριότητας χαμηλού επιπέδου και θέρμανσης, καθώς και παραμόρφωση στο έδαφος και στο μάγμα στην περιοχή. Το 2012 η κατάσταση του ηφαιστείου άλλαξε από «πράσινο» (ήσυχο) σε «κίτρινο» (επιστημονική προσοχή).
«Αυτές οι περιοχές μπορεί να προκαλέσουν εκρήξεις που μπορεί να έχουν παγκόσμια καταστροφικά αποτελέσματα συγκρίσιμα με μεγάλες πτώσεις μετεωριτών,» δήλωσε στο Reuters, ο επικεφαλής του έργου για την παρακολούθηση του ηφαιστείου, Giuseppe De Natale.
pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου