Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Στην τελική ευθεία η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο;

stin-teliki-eutheia-oriothetisi-tis-aoz-tin-aigipto


Σενάριο για σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες της Αιγύπτου με την Ελλάδα, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, έκανε την εμφάνιση του στον Αιγυπτιακό Τύπο, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η υπογραφή της Συμφωνίας είναι θέμα εβδομάδων.
Η εφημερίδα Al-Shorouk με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υποστηρίζει, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, ότι η υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα θα γίνει εντος των προσεχών εβδομάδων.
Εφόσον οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, καθώς η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το Κάιρο είναι πρόθυμο να δεχθεί την ελληνική θέση για συνυπολογισμό της επήρειας του Καστελόριζου σε θαλάσσιες ζώνες -κάτι που ουσιαστικά φράζει τον δρόμο στην προσπάθεια της Τουρκίας να υφαρπάξει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο- θα είναι μια στρατηγικής σημασίας για την χώρα μας εξέλιξη. Όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, καθώς στην περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης πιθανολογείται η ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, άλλα και γιατί μια τέτοια συμφωνία αποτελεί σημαντικό πρόκριμα για την όποια επόμενη οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, καθώς δημιουργείται διαπραγματευτικό κεκτημένο με την εφαρμογή των προβλέψεων της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ελληνικές πηγές πάντως δήλωναν άγνοια για το περιεχόμενο του δημοσιεύματος και έτσι πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην συνάντηση που θα έχουν οι τεχνικές επιτροπές στις αρχές Οκτωβρίου, για να διαπιστωθεί εάν πράγματι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι έλαβε την σημαντική αυτή απόφαση η οποία θα προκαλέσει μεν τις αντιδράσεις του άσπονδου εχθρού του Ταγιπ Ερντογάν, θα δώσει όμως μια σημαντική διέξοδο πολιτική, διπλωματική και οικονομική, για την χώρα του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, Αιγύπτιος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Κάιρο προτίθεται να υπογράψει σύντομα και οριστικά τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, πιθανώς εντός των προσεχών εβδομάδων, μετά τη διευθέτηση ορισμένων λεπτομερειών που συζητούνται τώρα, μεταξύ των δύο πλευρών. Έτσι, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Αίγυπτος κάνει ένα δεύτερο σημαντικό βήμα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Κύπρο για μεταφορά του φυσικού αερίου, για την ενίσχυση της συνεργασίας της με τις τρεις χώρες που συνορεύει στην Ανατολική Μεσόγειο την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, ώστε να επισπευσθεί η εκμετάλλευση των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αέριου της περιοχής.
Το ενδιαφέρον είναι ότι το δημοσίευμα επικαλείται αιγυπτιακή διπλωματική πηγή, σύμφωνα με την οποία το Κάιρο προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες έρευνας και εξόρυξης, εγκατέλειψε την «άκαμπτη θέση» του έναντι των ελληνικών θέσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, που οφείλονταν στην ελληνοτουρκική διαφωνία που αφορά τα δυο νησιά στην Μεσόγειο(σ.σ. αναφέρεται στο Καστελόριζο).
Η ίδια πηγή δήλωσε στην αιγυπτιακή εφημερίδα ότι το Κάιρο δεν επιθυμεί να παραμείνουν οι εκκρεμότητες στις σχέσεις με την Ελλάδα μέχρις ότου επιλυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές και, αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις κακές σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας, αλλά και λόγω της ανάγκης της Αίγυπτου, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, να μπορέσει να αξιοποιήσει τον φυσικό πλούτο της.
Η Αιγυπτιακή εφημερίδα αποκαλύπτει ακόμη ότι υπάρχει σε υψηλό επίπεδο συνεννόηση μεταξύ της Αίγυπτου και του Ισραήλ για να αποφευχθούν προστριβές για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων που έχουν εντοπισθεί μεταξύ των δυο χωρών, καθώς δεν έχει υπάρξει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους, ενώ φαίνεται να εμπλέκεται και η Παλαιστινιακή Αρχή στην διαδικασία αυτή, καθώς η Λωρίδα της Γάζας διαθέτει τις δικές της θαλάσσιες ζώνες και συνεπώς έχει λόγο στην οριοθέτηση μεταξύ Καΐρου και Τελ Αβίβ.
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου