Μία κιβωτό – ελληνικό και χριστιανικό ανάχωμα στην τουρκική παρακρατική δράση στη Θράκη, έχουν δημιουργήσει η ηρωίδα δασκάλα Χαρά Νικοπούλου και ο σύζυγος της Γιάννης Φριτζαλάς.
Αποστολή στη ΘράκηΡεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ, Κάμερα-Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης
Σε ένα παροπλισμένο φυλάκιο που τους παραχωρήθηκε από το ΓΕΣ πριν από λίγα χρόνια, διαμορφώσαν έναν παραδοσιακό οικισμό, τον «Ακρίτα» στα Πομακοχώρια, ο οποίος φιλοξενεί ορφανά και εγκαταλελειμμένα παιδιά, ή παιδιά που οι γονείς τους αδυνατούν να μεγαλώσουν για οικονομικούς λόγους.
Ο οικισμός «Ακρίτας» που έστησε η κυρία Νικοπούλου, βρίσκεται σε μια έκταση 150 στρεμμάτων σε μια τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλους.
Η έκταση παραχωρήθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού που έδωσε την έγκριση για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων του πρώην φυλακίου και σήμερα έχει φιλοξενήσει ήδη τέσσερα ορφανά παιδιά μαθαίνοντας τους πως να σπείρουν την Γη και ζουν μια βιωματική εμπειρία που αποσκοπεί στην καλλιέργεια του πνεύματος και διάδοσης των Χριστιανικών αξιών.
Η ηρωίδα δασκάλα Χαρά Νικοπούλου
H δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, το 2007 στοχοποιήθηκε για τη δράση της από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, και έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού, ενώ ακόμα και σήμερα δέχεται απειλές για τη ζωή της.Ως δασκάλα του χωριού Μεγάλο Δέρειο, δέχθηκε επιθέσεις και συκοφαντίες από εγκάθετους του Τουρκικού προξενείου με κατηγορίες αντίστοιχες με εκείνες που αντιμετώπισε ο Δανός σκιτσογράφος των «σκίτσων του Μωάμεθ».
Οι απειλές και οι εκφοβισμοί σε βάρος της από μερίδα μουσουλμάνων που εμφανίζονται πιστοί στο τουρκικό προξενείο, είχαν ως στόχο να την εκδιώξουν επειδή στάθηκε εμπόδιο στην απόπειρα αλλοτρίωσης της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των Πομάκων κατοίκων της περιοχής.
Η δασκάλα έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά της, απόφαση που δέχθηκε επικρίσεις από αριστερίζοντες αλλά και τοπικούς άρχοντες που «αλληθωρίζουν» ψηφοθηρικά προς τις κατευθύνσεις που δίνει το τουρκικό προξενείο στους μουσουλμάνους της περιοχής. Η δασκάλα με τον σύζυγό της, έγιναν δημότες Ορφέα μεταφέροντας και τα εκλογικά τους δικαιώματα στο χωριό.
Το εγχείρημα περιλαμβάνει τον σχηματισμό μιας οικογένειας 30-40 ατόμων, με εθελοντές που θα έχουν τον ρόλο γονέων, θείων, θειών, γιαγιάδών και παππούδων, που μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον θα πάρουν όλη την αγάπη που τους αποστέρησε η κρίση. Παράλληλα τα παιδιά καθώς θα μεγαλώνουν, θα μυηθούν στην μαγεία της καλλιέργειας της γης και γενικά του πρωτογενούς τομέα, σε μια προσπάθεια για επιστροφή στις ρίζες.
Η «Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη»
Από το 2012 λειτουργεί στην Κομοτηνή η «Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη». Πρόκειται ουσιαστικά, για έναν οργανωμένο χώρο όπου προσφέρονται δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε παιδιά γυμνασίου και λυκείου άπορων οικογενειών, χριστιανών και μουσουλμάνων της περιοχής. Παράλληλα λειτουργούν τμήματα μουσικής παιδείας, χορωδιακά τμήματα, αρχαίων ελληνικών, φιλοσοφίας, στρατηγικής αγωγής κ.ά, ενώ πραγματοποιούνται ταξίδια σε προορισμούς της Θράκης, και κυρίως δωρεάν ιατρικές εξετάσεις πληθυσμιακών ομάδων, διανομή τροφίμων σε άπορες οικογένειες και διανομή σχολικού εκπαιδευτικού υλικού.Η κυρία Νικοπούλου, απευθύνει έκκληση σε όσους μπορούν να βοηθήσουν υλικοτεχνικά την «Κιβωτό» ώστε να συνεχίσει το έργο της.
Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες από το οδοιπορικό
newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου