«Τυχόν «κανόνι» της Μαρινόπουλος θα εξελιχθεί σε Lehman Brothers της Ελλάδας» τονίζε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος. Τα στοιχεία είναι πράγματι συγκλονιστικά και μπορεί να γίνει απαρχή δραματικών εξελίξεων για την κυβέρνηση και την χώρα.
Αυτό άλλωστε ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο. Και δικαιολογημένα αν δει κάποιος τα νούμερα. Πρόκειται για «βόμβα» 1,3 δισ. ευρώ στην αγορά
Μάλιστα ο Κ.Μίχαλος τόνισε ότι τα χρέη προς τους προμηθευτές φτάνουν τα 700 εκατ. ευρώ και μίλησε για τον κίνδυνο να μπει λουκέτο σε 150 επιχειρήσεις.
Υπολόγισε δε ότι αν υπάρξει μια δυσάρεστη εξέλιξη, μπορεί να χαθούν 30.000 θέσεις εργασίας από τον όμιλο και στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.
Eνδεχόμενη κατάρρευση του Ομίλου θα είναι ιδιαίτερα τοξική για το σύνολο της ελληνικής αγοράς.
Εξάλλου, η Μαρινόπουλος βρίσκεται υπό τον κλοιό των περίπου 2.500-3.000 πιστωτών- προμηθευτών της, ενώ χρωστά, σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
Παράλληλα, οι πιστώτριες τράπεζες βρίσκονται εκτεθειμένες με σημαντικά δάνεια προς τη Μαρινόπουλος, ενώ έχουν προσυμφωνήσει την επαναχρηματοδότηση της εταιρείας με ποσό που σύμφωνα με την ίδια θα ενίσχυσε τη ρευστότητά της κατά 200 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, νέες αιτήσεις για την υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα τριών συνδεδεμένων εταιριών που ανήκουν στο τμήμα λιανικού εμπορίου τροφίμων του Μαρινόπουλου κατέθεσε ο Όμιλος στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.
Ακολουθώντας το ίδιο δρόμο που επελέγη για τα σούπερ μάρκετ, για τα οποία η εταιρία ζήτησε προληπτικά μέτρα προστασίας και υπαγωγή στο άρθρο 99, προσέφυγε στη δικαιοσύνη και για τρεις ακόμη εταιρίες του Ομίλου, την Αφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχική ΑΕ, την Express m Α.Ε. και ΞΥΝΟΣ Α.Ε. οι οποίες μετρούν συνολικές υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 490 εκατομμύρια ευρώ.
Ήδη, το Δικαστήριο, όπως και στην περίπτωση των σούπερ μάρκετ ,έδωσε προσωρινή δικαστική προστασία μέχρι και την 1η Ιουλίου οπότε και θα συζητηθούν μαζί και οι τέσσερις αιτήσεις για την λήψη ή όχι προσωρινής διαταγής μέχρι τη συζήτηση των κύριων αιτήσεων για υπαγωγή στο άρθρο 99.
Η κύρια αγωγή που αφορά τα σούπερ μάρκετ θα συζητηθεί στις 16 Νοεμβρίου ενώ οι υπόλοιπες τρεις στις 21 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι να συνδικαστούν όλες οι αγωγές τον Σεπτέμβριο.
Οι οφειλές
Αναλυτικά , οι οφειλές των τριών εταιριών έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ως εξής:
-Οι συνολικές υποχρεώσεις (με βάση το ισοζύγιο στις 31/12/2015) για τις οποίες ζητεί δικαστική προστασία είναι 196 εκατομμύρια ευρώ.
-Στο Δημόσιο 320.000 ευρώ.
-Στα ασφαλιστικά ταμεία 23.000 ευρώ.
-Στις τράπεζες 180 εκατομμύρια ευρώ.
-Στους προμηθευτές 16 εκατομμύρια ευρώ.
2. Express m ΑΕ . Πρόκειται για 160 καταστήματα (20 σούπερ μάρκετ και 139 express stores) σε όλη την Ελλάδα με συνολικές υποχρεώσεις 275 εκατομμύρια ευρώ.
-Στο δημόσιο 840.000 ευρώ.
-Στα ασφαλιστικά ταμεία 3,12 εκατομμύρια ευρώ.
-Στους εργαζόμενους 800.000 ευρώ.
-Στις τράπεζες 4 εκατομμύρια ευρώ.
-Στους προμηθευτές 266 εκατομμύρια ευρώ.
3. ΞΥΝΟΣ ΑΕ. Πρόκειται για 19 μικρά σούπερ Μάρκετ τα οποία είχε εξαγοράσει πριν από 10 χρόνια η Μαρινόπουλος. Τα καταστήματα βρίσκονται στην Αθήνα και την Ήπειρο. Οι συνολικές υποχρεώσεις φτάσουν τα 19,6 εκατομμύρια ευρώ.
-Στο Δημόσιο 280.000 ευρώ.
-Στα ασφαλιστικά ταμεία 290.000 ευρώ.
-Στους εργαζόμενους 260.000 ευρώ.
-Σε γραμμάτια και επιταγές 4.000 ευρώ.
-Στους προμηθευτές 14,5 εκατομμύρια ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες θέλουν τις αναφορές για οφειλές στους εργαζόμενους να είναι λογιστικές αφού σύμφωνα με την εταιρία έχουν πληρωθεί μέχρι και τον Μάιο του 2016.
Δείτε την λίστα των οφειλών στα τέλη του 2011.
με πληροφορίες από zougla.gr, newsbeast.gr,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου