Για τους Έλληνοκύπριους δεν θα απαιτείται πλέον βίζα για να επισκεφθούν την Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, αλλά αυτό δεν ισοδυναμεί με τουρκική αναγνώριση του κράτους της Κύπρου, τόνισε Τούρκος αξιωματούχος , σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα dailysabah.com.
Το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε την άρση των θεωρήσεων για τους πολίτες της ΕΕ, εφόσον η Ευρώπη χαλαρώσει τις δικές της απαιτήσεις για τους Τούρκους, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως .
Η κίνηση αυτή είναι ένα από τα 72 κριτήρια που απαιτούν οι Βρυξέλλες από την Τουρκία για να ισχύσει η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους .
Η εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται την Τετάρτη να προτείνει την συμφωνία προσπαθώντας να εξασφαλίσει την συνέχιση της συνεργασίας της Τουρκίας σε μια ευρύτερη συμφωνία που απορρέει λόγω της τεράστιας κρίσης μετανάστευσης.
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει μέλος της ΕΕ, και συγκεκριμένα την Κύπρο . Το νησί έχει διχοτομηθεί χωριστεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες μετά την εισβολή των Τούρκων.
Το ψευδοκράτος της ‘‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου‘‘ (ΤΔΒΚ), αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χώρα μέλος της ΕΕ με διεθνή αναγνώριση .
Ο Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την χαλάρωση των θεωρήσεων για τους ελληνοκύπριους πολίτες, αλλά αυτό αποτελεί ένα μόνο βήμα προς την ορθή κατεύθυνση .
«Αυτό δεν σημαίνει αναγνώριση της Κύπρου. Εάν η ΕΕ καταργήσει τις θεωρήσεις για τους Τούρκους πολίτες, τότε θα καταργήσουμε και εμείς τις θεωρήσεις για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ», δήλωσε ο ίδιος ανλωνυμος Τούρκος αξιωματούχος.
«Αυτή τη στιγμή, οι Ελληνοκύπριοι μπορούσαν να ταξιδεύουν στην Τουρκία, με αλλά εμείς εκδίδαμε ξεχωριστή βίζα . Με τη νέα αυτή ρύθμιση δεν θα απαιτείται η θεώρηση αυτή,» δήλωσε ό ίδιος.
Η φιλελευθεροποίηση των κανόνων θεώρησης για την Τουρκία, μια μουσουλμανική χώρα 79 εκατομμυρίων ανθρώπων, είναι το αμφιλεγόμενο ζήτημα μεταξύ των κρατών της ΕΕ. Αλλά Βρυξέλλες κάνουν τα πάντα για να ισχύσει το σύμφωνο μετανάστευσης , καθώς η Ευρώπη παλεύει με τη χειρότερη κρίση μεταναστών από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου