Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Η Γερμανία κατασκοπεύει επί χρόνια την Ευρώπη προς όφελος των Αμερικανών

Η γερμανική μυστική υπηρεσία (BND) κατασκοπεύει τα τελευταία χρόνια, υπέρ των Αμερικανών, ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της EADS, αλλά και 
πολιτικούς, ανώτερους αξιωματούχους, ιδιαίτερα Γάλλους, αναφέρει η παρισινή εφημερίδα «Le Monde», αναφερόμενη σε δήλωση ενός από τους στενούς συνεργάτες της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ.Για την πρακτική αυτή των Αμερικανών έχει γίνει γνώστης και η Καγκελάριος.

Αυτά είναι τα "κατορθώματα" της Γερμανίας που προφανώς εκμεταλλεύεται και τα στοιχεία των παρακολουθήσεων και για ίδια χρήση συγκεντρώνοντας πληροφορίες για πρόσωπα και καταστάσεις που θεωρούνται ότι θα βλάψουν τα ζωτικά συμφέροντα της.

Το «δεξί χέρι» της Μέρκελ, ο Peter Altmaier, επιβεβαίωσε χθες το βράδυ, μπροστά από αρκετούς βουλευτές, την πληροφορία που δόθηκε στη δημοσιότητα από το «SPIEGEL ONLINE», σημειώνει η εφημερίδα.

Μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, έχει εντείνει τη συνεργασία της με τους Αμερικανούς ομολόγους της, αλλά είναι όλο και πιο προφανές ότι η συνεργασία αυτή δεν περιορίζεται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως αναφέρει το γερμανικό «SPIEGEL», σημειώνοντας ότι στις γερμανικές υπηρεσίες έχει ανατεθεί  και το έργο της κατασκοπείας εκτός Γερμανίας.

Η BND παρέχει στους Αμερικανούς διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμούς τηλεφώνων, προσωπικοτήτων που πρέπει να κατασκοπεύσουν, σημειώνει η «Le Monde».

Η δραστηριότητα αυτή της BND, προς τους Αμερικανούς, ζητείται να είναι ελεγχόμενη  και ορισμένοι πολιτικοί αξιωματούχοι ενημερώνονται για αυτήν.

Παρόλα αυτά, όλα αυτά τα χρόνια, οι Αμερικανοί δείχνουν ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες με εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη και εκατομμυρίων αιτημάτων κατασκοπείας, όπως σημειώνει και η «Süddeutsche Zeitung», έτσι που οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, λόγω του όγκου αυτού να έχουν ‘παραμελήσει’ τις παρακολουθήσεις που άπτονται των γερμανικών συμφερόντων.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, δήλωσε ότι «η Καγκελάριος ενημερώθηκε για τεχνικές και οργανωτικές αδυναμίες της BND στον τομέα των εξωτερικών παρακολουθήσεων και διέταξε να διορθωθούν τα προβλήματα χωρίς καθυστέρηση».

Ήδη η αντιπολίτευση, δηλαδή το Κόμμα της Αριστεράς, αλλά και οι Πράσινοι, ζητούν να παραιτηθεί ο επικεφαλής τoυ BND Γκέρχαρντ Σίντλερ.

Η γενική γραμματέας του συγκυβερνώντος σοσιαλδημοκρατού κόμματος (SPD) Γιασμίν Φαχίμι δήλωσε με νόημα ότι πράγματι δεν αποκλείεται να υπάρξουν συνέπειες σε επίπεδο προσώπων. Αντιθέτως οι χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ (CDU) επισημαίνουν ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι να δοθεί η ευκαιρία στον ίδιον τον Σίντλερ να εκφράσει την άποψή του και να ενημερώσει σχετικά τα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα.

Η εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση NSA είχε αποκαλύψει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η αποστολή δεδομένων δεν «συνάδει» με τα συμφέροντα της Γερμανίας και της Ευρώπης. Η αντιπολίτευση μιλάει ξεκάθαρα για «οικονομική κατασκοπία», αλλά και «κατασκοπία εις βάρος πολιτικών προσώπων». Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς στη γερμανική Βουλή Γρέγκορ Γύζι δηλώνει: «Είτε ο επικεφαλής του BND δεν γνώριζε τίποτε για όλα αυτά, οπότε είναι ένας κακός προϊστάμενος, είτε το γνώριζε, οπότε μιλάμε για παράνομη πράξη. Βέβαια και η καγκελαρία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αφού ελέγχει τις υπηρεσίες αυτές. Είτε δεν γνώριζε κι εκείνη, και αυτό θα σήμαινε ότι ο έλεγχος δεν λειτουργεί, είτε γνώριζε, οπότε μιλάμε για συμμετοχή σε μία παράνομη πράξη».

Όμως και η ίδια η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άσκησε κριτική στις μυστικές υπηρεσίες, κάνοντας λόγο για «τεχνικές και οργανωτικές ελλείψεις» στο BND. Ο χριστιανοδημοκράτης Πάτρικ Ζένσμπουργκ, επικεφαλής της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση NSA, δηλώνει στη γερμανική τηλεόραση ότι θέλει να εξετάσει πιο διεξοδικά το ζήτημα.

«Στις επόμενες εβδομάδες θα θέλαμε να δούμε τις σχετικές λίστες. Θέλουμε να γνωρίζουμε ποιες διευθύνσεις E-Mail και ποια κινητά τηλέφωνα βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, αν αφορούν γερμανικές ή ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αν οι Αμερικανοί έχουν λάβει στοιχεία για τις επιχειρήσεις μας».

Για να γίνει όμως αυτό, σημειώνει το ρεπορτάζ της γερμανικής ραδιοφωνίας, θα πρέπει να εγκρίνει τη δημοσιοποίηση της λίστας η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη έρθει σε επαφή με τους Αμερικανούς για το ζήτημα αυτό. Ουσιαστικά η γερμανική κυβέρνηση έχει τώρα τρεις επιλογές: είτε να παραδώσει τη λίστα έχοντας την έγκριση της αμερικανική κυβέρνησης, είτε να την παραδώσει ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση της, είτε να απορρίψει το σχετικό αίτημα της γερμανικής Βουλής, κάτι που όμως θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου