Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Οι θησαυροί των αρχαίων Θρακών εκτίθενται στο Μουσείο του Λούβρου

Στις 15 Απριλίου στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι θα εγκαινιαστεί η έκθεση “Το έπος των βασιλιάδων της Θράκης – αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Βουλγαρία”. Πρόκειται για το πιο σημαντικό γεγονός στην πολιτιστική ατζέντα της χώρας μας για το 2015 για το οποίο η προετοιμασία ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια με την ενεργή συμμετοχή του υπουργού Πολιτισμού, Βεζντί Ρασίντοφ.







Το χρυσό στεφάνι του Σεύθη Γ’
Μετά από 4 χρόνια προετοιμασία, αντικείμενα του αρχαίου πολιτισμού των Θρακών, που ανακαλύφθηκαν στα βουλγαρικά εδάφη θα επιδειχθούν αυτή την άνοιξη στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Στη βάση της έκθεσης “Εποποιία των Θρακών βασιλέων”, που οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από τις 14 Απριλίου μέχρι τις 20 Ιουλίου του 2015, είναι οι τελευταίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στον τάφο του Θράκα ηγεμόνα Σεύθη Γ’. “Αυτό ίσως να είναι η πιο σημαντική πολιτιστική εκδήλωση της Βουλγαρίας στη Γαλλία μετά την Παγκόσμια Έκθεση στο Παρίσι το 1900″, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γάλλος πρέσβης στη Σόφια, Ξαβιέ Λαπέρ ντε Καμπάν. 
“Για το μεγαλύτερο μουσείο στον πλανήτη, το Λούβρο, αποτελεί τιμή να δείξει στον κόσμο τον θρακικό πολιτισμό”, προσέθεσε ο πρέσβης. Ως ένδειξη της σημασίας της έκθεσης, ο πρέσβης επεσήμανε το γεγονός, που από τις προετοιμασμένες από τον πρώην διευθυντή του μουσείου εκθέσεις για φέτος, ο διάδοχός του Ζαν-Λικ Μαρτίνεζ (Jean-LucMartinez) θα πραγματοποιήσει μόνο δύο απ’ αυτές, και η μία εξ αυτών θα είναι η έκθεση με τους θησαυρούς των Θρακών.
Σύμφωνα με τον μορφωτικό ακόλουθο της πρεσβείας Δαβίδ Βέισμαν, οι επιστήμονες προς το παρόν έχουν ανακαλύψει μόλις 10% των μυστικών των αρχαίων Θρακών στα βουλγαρικά εδάφη.


“Από μερικά χρόνια γίνονται αρχαιολογικές έρευνες για τις επαφές των Θρακών με την αρχαία Αίγυπτο, για παράδειγμα, γιατί τέτοιες επαφές υπάρχουν”, επεσήμανε ο κ Βέισμαν. “Στις μέρες μας χρησιμοποιείται πλέον δορυφορικός εξοπλισμός για την έρευνα των θρακικών τύμβων και ξέρουμε ότι το 90% περίπου των αρχαιολογικών χώρων αυτών ακόμη δεν έχει εξερευνηθεί. Ένα από τα ενδιαφέροντα μέρη για μελλοντικές αρχαιολογικές ανασκαφές εξακολουθεί να είναι η αρχαία Απολλωνία πλάι στη Σωζόπολη”, θεωρεί ο κ Βέισμαν.Το Μουσείο του Λούβρου, με τη σειρά του, επίσης θα παρουσιάσει στη Βουλγαρία δύο εκθέσεις: “Στη Σόφια θα παρουσιαστεί ο αρχαίος ρωμαϊκός θησαυρός του Μποσκορεάλε (Βoscoreale)”, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρέσβης. “Και στο Πλόβντιφ θα παρουσιαστούν εκθέματα από την τέχνη της αρχαίας Αιγύπτου. Κεντρική θέση όμως θα έχει η έκθεση “Σατυρικόν” με γκραβούρες του Αντρέ Ντερέν (“Le Satyricon”, Andre Derain). Τα έργα τέχνης θα εκτεθούν στα μουσεία στο Καζανλάκ, τη Βράτσα, το Μπουργκάς, τη Βάρνα, που προσφέρουν δικά τους έργα για την έκθεση των Θρακών στο Λούβρο”.



Η επίδειξη των θρακικών θησαυρών στο Παρίσι θα συνοδευτεί από διοργάνωση πολιτιστικής σαιζόν της Βουλγαρίας με εκθέσεις, συναυλίες και φεστιβάλ κινηματογράφου. Προγραμματίζεται τον Μάρτιο να διεξαχθεί σεμινάριο με εμπειρογνώμονες από το Μουσείο του Λούβρου στον τομέα της αναστήλωσης και της συντήρησης, και τον Ιούνιο να λάβει χώρα διεθνής σύσκεψη θρακολογίας, αφιερωμένη στις αρχαιολογικές ανασκαφές στη Βουλγαρία. Θα χρησιμοποιήσουμε την αφορμή να διοργανώσουμε στο Παρίσι και συνάντηση γαλλικών και βουλγαρικών επιχειρήσεων, προσέθεσε ο Γάλλος πρέσβης Ντε Καμπάν.
Για όλα αυτά όμως είναι απαραίτητες 900 χιλιάδες ευρώ περίπου, εκ των οποίων προς το παρόν η γαλλική πλευρά έχει εξασφαλίσει γύρω στα δύο τρίτα. Οι υπόλοιπες 300 χιλιάδες, που προορίζονται για την αναστήλωση των αρχαιολογικών εκθεμάτων, αναμένεται να εξασφαλιστούν από χορηγούς και δωρητές. Για τον σκοπό, δημιουργήθηκε ειδική ιστοσελίδα www.restavriramezaedno.bg. Στην αφίσα της εκστρατείας συγκέντρωσης πόρων απεικονίζεται το καταπληκτικό επιχρυσωμένο ασημένιο επιγονάτιο (στη φωτογραφία πάνω) από το Μουσείο της Βράτσα, ένα από τα πολύτιμα 1628 εκθέματα, που θα επιδειχθούν στο Μουσείο του Λούβρου. 220 μεγάλες αφίσες θα διαφημίσουν την έκθεση στο Μετρό του Παρισιού. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρέσβη, η αφορμή είναι εξαιρετικά κατάλληλη για τη διοργάνωση από τις βουλγαρικές αρχές εκστρατείας για την προβολή του βουλγαρικού πολιτιστικού τουρισμού.
“Η Βουλγαρία δεν είναι καλά γνωστή στη Γαλλία, και έχετε τι να δείξετε”, θεωρεί ο κ Ντε Καμπάν.



ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΤΩΘΙ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΚΝΗΜΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΑ ΣΕΫΘΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΟΥΒΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου