Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Σχέδιο Κάμερον για περιορισμό των κοινωνικών παροχών σε μη εξειδικευμένους μετανάστες από την ΕΕ

Το σχέδιο Κάμερον για τον περιορισμό των κοινωνικών παροχών που δίνονται σε μη εξειδικευμένους εργαζόμενους, που προέρχονται από την ανατολική Ευρώπη, θα συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει "με ηρεμία και σύνεση" και "χωρίς να κλείσει την πόρτα" το σχέδιο που ανακοινώθηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για να σταματήσει η συρροή στη Βρετανία μεταναστών από την ΕΕ, δήλωσε ο κ. Μαργαρίτης.

Ο διάλογος "αρχίζει σήμερα" για να "εξετάσουμε αυτές τις απόψεις χωρίς να υπερβολικές δραματοποιήσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Η Επιτροπή θέλει "να δει τι μπορούμε να κάνουμε χωρίς να κλείσει την πόρτα", πρόσθεσε.

Το σχέδιο Κάμερον προβλέπει προθεσμία τεσσάρων ετών πριν οι μετανάστες αποκτήσουν πρόσβαση σε ορισμένα προνόμια, όπως εκπτώσεις φόρου ή προγράμματα κοινωνικής στέγασης. Το μέτρο έχει κυρίως στόχο τους μη εξειδικευμένους εργαζομένους που προέρχονται από την ανατολική Ευρώπη.

"Πρόκειται για βρετανικές ιδέες και αποτελούν μέρος της συζήτησης, πρέπει να εξετασθούν χωρίς δραματοποιήσεις και να συζητηθούν με ηρεμία και σύνεση", σχολίασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως δήλωσε, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ "παρακολουθεί το θέμα από κοντά, αυτός είναι που βρίσκεται σε επαφή". Ο Γιούνκερ, ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα αποφασισμένος να κρατήσει τη Βρετανία μέσα στην ΕΕ, είχε συνομιλία με τον Κάμερον πριν από την ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού, διευκρίνισε.

Ο κ. Σχοινάς αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι προτάσεις Κάμερον είναι συμβατές με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ενώ ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως θα απαιτήσουν την τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε πάντως πως "έγκειται στους βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων να καταπολεμούν τις καταχρήσεις του συστήματος και η νομοθεσία της ΕΕ το επιτρέπει".
Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου