Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΚΑΝΔΑΛΟ:Η Γαλλία δεν έδωσε βίζα σε συριακή ελληνορθόδοξη βυζαντινή χορωδία για να πάει να ψάλει στο Στρασβούργο

Η Γαλλία αρνήθηκε να χορηγήσει βίζα σε 20 σύριους ελληνορθόδοξους μουσικούς που όφειλαν να συμμετάσχουν σε σε φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής στο Στρασβούργο.Η είδηση γνωστοποιήθηκε από τους διοργανωτές αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε να επανεξεταστεί από το προξενείο η υπόθεση.
 «Ανακαλύψαμε αυτήν την υπόθεση από τον τύπο. Άμεσα δώσαμε οδηγίες ώστε το προξενείο να προχωρήσει σε καλοπροαίρετη επανεξέταση του φακέλου» δήλωσε στο AFP ο Pierre-Henry Brandet,εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου εσωτερικών.Ερωτώμενος από το AFP ένας υπέυθυνος της γαλλικής πρεσβείας στη Βυρηττό είπε ότι η «υπόθεση εξετάζεται από το Παρίσι».Οι καλλιτέχνες είναι ηλικίας από 21 ως 54 ετών και είναι μέλη της βυζαντινής εκκλησιαστικής χορωδίας Άγιος Ιγνάτιος της ελληνορθόδοξης μητρόπολης στη Μαρμαρίτα στην Κοιλάδα των χριστιανών στη Συρία.
Αυτοί θα πήγαιναν αρχές Νοέμβρη στη Γαλλία για να δώσουν τρεις συναυλίες στο Στρασβούργο στο πλαίσο των «Ιερών ημερίδων»,ένα φεστιβάλ μουσικής που ενώνει πιστούς διαφόρων θρησκειών εξήγησε στο AFP ο πρόεδρός του ο Jean-Louis Hoffet.
Από τη Δαμασκό οι ψάλτες πήγαν στην πρεσβεία της Γαλλίας στη Βηρυττό για να καταθέσουν το φάκελό του αιτήματός τους.Προμηθεύθηκαν αεροπορικά εισιτήρια aller-retour, κράτηση σε ξενοδοχείο και μια βεβαίωση από το δημαρχείο του Σταρσβούργου που επιχορηγεί το festival.Σύμφωνα με τον Hoffet τα μέλη της χορωδίας εισέπραξαν την άρνηση των γαλλικών διπλωματικών αρχών να τους χορηγήσουν βίζα.Τα αιτήματά τους απορρίφθηκαν με το αιτιολογικό ότι οι φάκελοί τους ήταν αναξιόπιστοι διηγείται.«Αυτό είναι παράλογο!Είμαι εξοργισμένος ζαλισμένος πως μπορούμε κι αρνούμαστε τη visa σε άτομα που έρχονται να εξυμνήσουν την πίστη τους μέσα στις εκκλησίες μας ενώ κάνουμε μεγαλοστομίες και μακροσκελείς λόγους για την υποδοχή 24.000 μεταναστών !»δήλωσε ο διοργανωτής.Στη διοργάνωση θα έψελναν σε αραμαική και συριακή όπως και άλλοι από άλλες χώρες κι άλλες ομολογίες.
Ανάμεσα σε όλους τους προγραμματισμένους καλλιτέχνες μόνο στους σύριους αρνήθηκαν τη βίζα δηλώνει ο Hoffet.(AFP 14/9/15)
ΠΗΓΗ:http://www.ekklisiaonline.gr/kosmos/item/5773-skandalo-i-gallia-den-edose-viza-se-syriaki-ellinorthodoksi-vyzantini-xorodia-gia-na-paei-na-psalei-sto-strasvoyrgo

«Παίζει» με τα ιερά και τα όσια ο Τσίπρας - Δείτε τη φωτογραφία που «ανέβασε»

Τη γνώμη για τη θρησκεία την έχει πει, αν και κάποιες φορές κάνει τα ανοίγματά του προς την Εκκλησία.
Αυτή τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας θυμήθηκε τον… εαυτό του.
Χθες ένας πολίτης φίλησε το χέρι του πρώην πρωθυπουργού και σήμερα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του λογαριασμού του στο twitter επιχείρησε να κερδίσει επικοινωνιακά, να περάσει μηνύματα αλλά με τρόπο προσβλητικό.
tsipras1.jpg
«Ανέβασε», λοιπόν, ένα γκράφιτι (ή σκίτσο για άλλους) που τον παρουσιάζει ως άγιο και ένα μήνυμα για τις προσεχείς εκλογές.
tsipras.jpg

ΠΗΓΗ:http://www.ekklisiaonline.gr/ekklisiaonline/item/5803-paizei-me-ta-iera-kai-ta-osia-o-tsipras-deite-ti-fotografia-pou-anevase

Βεβηλωμένο κοιμητήριο στην Πάνω Λακατάμια

Λευκωσία: Σπασμένοι τάφοι, αγριόχορτα και μια εικόνα εγκατάλειψης.
Θα μπορούσε να ήταν ένα από τα τόσα κοιμητήρια στις κατεχόμενες περιοχές τα οποία έπεσαν θύματα λεηλασίας από τους βέβηλους κατακτητές. 
Δυστυχώς, όμως, πρόκειται για κοιμητήριο το οποίο βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές. Αυτή την εικόνα παρουσιάζει το παλιό κοιμητήριο Πάνω Λακατάμιας στην ενορία Αγίου Νικολάου, το οποίο εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει κλείσει. Ωστόσο, εκεί βρίσκονται θαμμένα αρκετά άτομα.
Η εικόνα της εγκατάλειψης και της βεβήλωσης δεν είναι καινούργια, αλλά πολλών χρόνων, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής και συγγενών ατόμων που βρίσκονται θαμμένα εκεί. Δυστυχώς, ο χώρος, εκτός από την έλλειψη συντήρησης, είναι προφανές ότι έτυχε βεβήλωσης. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων, κατά καιρούς νεαρά άτομα εισέβαλλαν στον χώρο του κοιμητηρίου και προέβαιναν σε διάφορες καταστροφές. Έσπαζαν σταυρούς και πλάκες από τάφους και προέβαιναν σε διάφορες άλλες καταστροφές. Μετά από παράπονα κατοίκων και συγγενών, μπήκε κλειδαριά στην πόρτα και το κοιμητήριο έκλεισε, ώστε να μην μπορεί εύκολα να εισβάλει ο οποιοσδήποτε σε αυτό και να προβαίνει σε καταστροφές. Παρόλα αυτά, το κοιμητήριο εξακολουθούσε να παρουσιάζει μια άθλια εικόνα, καθώς κανένας δεν προέβη σε οποιαδήποτε διορθωτική επέμβαση στον χώρο.
Πριν από κάποιον καιρό μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, πραγματοποιήθηκε στον χώρο και εκδήλωση διαμαρτυρίας από συγγενείς ατόμων που έχουν θαμμένους συγγενείς εκεί. Έγιναν παραστάσεις και προς την εκκλησιαστική επιτροπή της ενορίας τους πάρα πολλές φορές, αλλά και προς την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού, στην εκκλησιαστική περιφέρεια της οποίας υπάγεται η εκκλησιαστική ενορία της περιοχής. Όπως ισχυρίζονται, παρόλο που έλαβαν κατά καιρούς διάφορες διαβεβαιώσεις για συντήρηση του χώρου, εντούτοις, τίποτε δεν έγινε.
Μητροπολίτης Ταμασού: Έδωσα εντολή να καθαριστεί και να ταυτοποιηθούν οι τάφοι
Ο μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, με τον οποίο επικοινώνησε ο «Φ», ανέφερε ότι όντως το συγκεκριμένο κοιμητήριο παρουσιάζει μια πολύ άσχημη εικόνα. «Επικοινωνήσαμε με την εκκλησιαστική επιτροπή της ενορίας και τους δώσαμε εντολή να καθαρίσουν το κοιμητήριο και να ταυτοποιήσουν τους τάφους», ανέφερε ο μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας. «Ήδη έκαναν σύσκεψη οι επίτροποι και θα τακτοποιήσουν το θέμα. Ήρθε και σε μένα το θέμα και πήγα και είδα τον χώρο. Έδωσα εντολές να το τακτοποιήσουν και ήδη μαζεύουν χρήματα για αυτό τον σκοπό. Έδωσα επίσης εντολές ό,τι χρειάζεται ο χώρος να αναλάβουν να το φτιάξουν, διότι δεν μπορούν να έχουν ένα κοιμητήριο σε αυτή την κατάσταση. Τους είπα επίσης να κάνουν μελέτη για να ταυτοποιηθούν οι τάφοι και να γίνει κάτι όμορφο εκεί. Ο λόγος που καθυστερεί είναι ότι πήγαν να καθαρίσουν, αλλά κάποιοι συγγενείς τους απέτρεψαν. Τους είπα να καθαρίσουν τον χώρο και θα έρθω εγώ σε επαφή με τους συγγενείς για να διευθετήσουμε το θέμα, διότι για το θέμα του εξωραϊσμού θα πρέπει να μετακινηθούν περιμετρικά του κοιμητηρίου οι τάφοι και να κτιστεί ένα εκκλησάκι στον χώρο και να γίνει χώρος πρασίνου και να είναι μια όμορφη εικόνα», κατέληξε ο μητροπολίτης Ταμασού.
Γράφει: Φρίξος Δαλίτης 
ΠΗΓΗ:http://www.ekklisiaonline.gr/nea/item/5807-vevilomeno-koimitririo-stin-pano-lakatamia

Η Αλ Κάιντα έκαψε εκκλησία 150 ετών στην Υεμένη (φώτο)

Η Αλ Κάιντα πυρπόλησε την εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ στο Άντεν της Υεμένηςτην Τετάρτη.
Η εκκλησία παραδόθηκε στις φλόγες μια ημέρα μετά τον βανδαλισμό της, πάλι από τζιχαντιστές.
Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία βρίσκεται στη συνοικία Κράτερ, στο κέντρο του Άντεν.
Από τις 22 εκκλησίες που λειτουργούσαν στο Άντεν την εποχή που η πόλη ήταν βρετανική αποικία, πριν το 1967, ελάχιστες έχουν απομείνει και συνήθως χρησιμοποιούνταν από μετανάστες και Αφρικανούς πρόσφυγες.
Η ηλικία της εκκλησίας ήταν 150 ετών. Ο πληθυσμός της Υεμένης είναι σε ποσοστό 99% μουσουλμάνοι, σιίτες και σουνίτες.

ΠΗΓΗ:
http://www.ekklisiaonline.gryemen31.jpg
yemen41.jpg
yemen51.jpg
yemen61.jpg
yemen71.jpg
yemen81.jpg
yemen91.jpg
yemen101.jpg
yemen111.jpg
yemen211.jpg

Προκαλεί τους Έλληνες της Χειμάρρας η Αλβανία – Nα τους διώξουμε με βάρκες

Σε νέες προκλήσεις εις βάρος των ομογενών της Χειμάρρας προχωρεί η Αλβανία λίγες μέρες μετά την κατεδάφιση του ορθόδοξου ναού το Αγίου Αθανασίου αρχές με το επιχείρημα ότι αποτελεί αυθαίρετο κτίσμα.
Ο έως πριν από 5 μήνες υφυπουργός Άμυνας της Αλβανίας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Εντι Ράμα, Ντριτάν Χίλα (Dritan Hila), αναφέρθηκε προσβλητικά για τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου τον οποίο αποκάλεσε:
«Ένα κτίριο που είναι σαν στάβλος αγελάδων, το οποίο προστατεύουν κάποιοι «γενναίοι Βόρειοηπειρώτες»», τους όποιος στην συνέχεια τους αποκάλεσε μισθοφόρους που πολεμούν για μια σύνταξη από την Ελλάδα.
Στην συνέχεια εξέφρασε την «επιθυμία» του να φύγουν οι Έλληνες ομογενείς -και μάλιστα με βάρκες- και να εγκατασταθούν στα νησιά του Ιονίου:
«Πόσο θα ήθελα εν ονόματι της Αλβανίας, (αυτοί) να πάρουν στις βάρκες και να κατοικήσουν στα νησιά που είναι μια ώρα κολύμπι από την ακτή. Και να μην κάνουν τον μισθοφόρο και τον προδότη για ένα κομμάτι ψωμί επειδή βαριούνται να δουλέψουν».ΠΗΓΗ:http://tilegrafima.gr/nea?start=12

Ούγγρος πρωθυπουργός: Στο τέλος οι Μουσουλμάνοι θα είναι περισσότεροι από τους Χριστιανούς

«Στο τέλος οι Μουσουλμάνοι θα είναι περισσότεροι από τους Χριστιανούς», δηλώνει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει το «τεύχος της ντροπής» που ήδη έχει υψώσει στα σύνορα με την Σερβία, για να φρενάρει την είσοδο των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα του.
Στα ουγγρικά σύνορα η κατάσταση παραμένει τεταμένη με πολλούς πρόσφυγες να κρεμιούνται από τον φράχτη που έχει υψώσει η Βουδαπέστη με κίνδυνο να τραυματιστούν σοβαρά. Από την πλευρά της, η σερβική πλευρά κάνει λόγο για δύο σοβαρά τραυματίες στις «μάχες» στον ουγγρικό φράχτη μεταξύ προσφύγων και ουγγρικών δυνάμεων, η επέμβαση των οποίων οδήγησε σε εικόνες που έχουν φέρει τη Βουδαπέστη ενώπιον διεθνούς κατακραυγής.
Οι ουγγρικές αρχές έχουν ήδη συλλάβει 29 πρόσφυγες, ανάμεσά τους κι έναν «γνωστό τρομοκράτη».
Όπως μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ, η βάναυση αντιμετώπιση των προσφύγων από την Ουγγαρία, αυξάνεται καθημερινά. Ο φράχτης ύψους 3,5 μέτρων που έχει κατασκευάσει η Βουδαπέστη σε σχεδόν όλο το μήκος των συνόρων της με τη Σερβία θα επεκταθεί και στα με σύνορα με τη Ρουμανία αλλά και τη Κροατία. «Φράχτες, σκυλιά αστυνομικοί, όπλα αυτό μοιάζει με την Ευρώπη της δεκαετίας του ΄30. Και μήπως λύσαμε το πρόβλημα των μεταναστών με αυτά; Όχι δεν το λύσαμε. Με το να κτίζουμε φράχτη απλώς μετατοπίζουμε το πρόβλημα στη Σερβία, τη Κροατία και τη Ρουμανία», δήλωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Βίκτορ Πόντα.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σερβίας κατηγόρησε την Ουγγαρία για βάναυση και μη ευρωπαϊκή συμπεριφορά και ζήτησε από την Ε.Ε. να επέμβει.
Οι περισσότεροι πρόσφυγες που έχουν φτάσει μέχρι τη Σερβία έχουν στραφεί, μετά το κλείσιμο των συνόρων με την Ουγγαρία, προς την πλευρά της Κροατίας. Από εκεί σκοπεύουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους με προορισμό των περισσότερων τη Γερμανία ή τις χώρες βορειότερα. Η Ουγγαρία όμως προσανατολίζεται και στην κατασκευή ενός φράχτη στα σύνορα με την Κροατία. Η σκληρή στάση των ουγγρικών δυνάμεων στο φράχτη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εξωτερικό. Πέραν της εντονότατης διαμαρτυρίας της σερβικής πλευράς, οι επικρίσεις έφτασαν να ακούγονται ακόμη και από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος δήλωσε σοκαρισμένος.
Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Βουδαπέστης έχει ανακοινώσει ότι, στη Σερβία θα κλείσει το συγκεκριμένο σημείο διέλευσης στα σύνορα των δύο χωρών για τις επόμενες 30 ημέρες, κάτι που επιβεβαιώνει ήδη το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών. Αλλά και η Σερβία ανακοίνωσε ότι προτίθεται και αυτή να ενισχύσει την παρουσία της σερβικής αστυνομίας στα δικά της σύνορα με στόχο να περιορίσει την πρόσβαση στο σημείο όπου βρίσκεται ο ουγγρικός φράχτης.
«Με ανθρώπινο τρόπο και σεβασμό θα προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε μετανάστες από τον φράχτη και την ουγγρική αστυνομία», δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών της Σερβίας, Ν. Στεφάνοβιτς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt, o πρωθυπουργός της Ουγγαρίας επισήμανε ότι εάν η Ε.Ε αποφασίσει υπέρ ενός συστήματος ποσοστώσεων στην κατανομή των προσφύγων, τότε η χώρα θα υποχρεωθεί να το αποδεχθεί, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να εκληφθεί στη Μέση Ανατολή ως πρόσκληση να έρθουν κι άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη.
Παράλληλα, ο Β. Ορμπάν σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse ανακοίνωσε ότι επίκειται το κλείσιμο των συνόρων της χώρας με την Κροατία.
Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται στο Ρόζενχαιμ της Γερμανίας ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα έχει συνάντηση με το Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ και εκπροσώπους της γερμανικής αστυνομίας.ΠΗΓΗ:http://tilegrafima.gr/latest

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Χύνεται αίμα στη Γερμανία: 31 τραυματίες σε συγκρούσεις αστυνομικών – "ακροδεξιών" λόγω προσφύγων

Τουλάχιστον 31 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με περίπου 600 διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την άφιξη προσφύγων σε μια πόλη της ανατολικής Γερμανίας και εκτόξευαν πέτρες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.
Σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί εναντίον των προσφύγων στη Γερμανία, οι αστυνομικοί στο Χάιντεναου, μια πόλη κοντά στη Δρέσδη, ψέκασαν με σπρέι πιπεριού τους ακροδεξιούς συγκεντρωμένους. Οι διαδηλωτές επιχειρούσαν να σταματήσουν τα λεωφορεία που ήταν γεμάτα με ανθρώπους που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα, ώστε να μην φτάσουν στους χώρους φιλοξενίας τους.
Είχε προηγηθεί μια ειρηνική διαδήλωση, περίπου 1.000 ανθρώπων, εναντίον των περίπου 250 προσφύγων.
«Τελικά, η αστυνομία έθεσε την κατάσταση υπό έλεγχο. Τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες οδηγήθηκαν στο (…) καταφύγιο» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι αστυνομικές αρχές της Δρέσδης.
Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τα βίαια επεισόδια ξεκίνησαν όταν διείσδυσαν στη διαδήλωση ακροδεξιοί, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στο Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD) που εμπνέεται από τους Ναζί του Χίτλερ. Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται άνθρωποι που κρατούν πλακάτ με συνθήματα όπως «Σταματήστε την πλημμύρα των ασύλων» και φωνάζουν «Έξω οι ξένοι».
Η κυβέρνηση έσπευσε να καταδικάσει τη βία. «Κάποιες φορές, δεν θέλεις να είσαι ξένος στη χώρα μας. Αλλά δεν θέλεις να είσαι ούτε Γερμανός. Ντρέπομαι για αυτούς τους ρατσιστές στο Χάιντεναου» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας τόνισε ότι το Βερολίνο θα επιδείξει «μηδενική ανοχή στην ξενοφοβία ή τον ρατσισμό».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΟΙΔΙΠΟΔΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΦΙΓΓΑΣ -ΤΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Η Σφίγγα είναι φανταστικό πλάσμα της ελληνικής μυθολογίας,στενά συνδεδεμένο με το μύθο των Λαβδακιδών και συγκεκριμένα με εκείνον του Οιδίποδα. Οι αναπαραστάσεις της χρησιμοποιούνταν σε ασφαλισμένους χώρους ως σύμβολα προστασίας στον αιγυπτιακό, ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό. Σύμφωνα με τον Ησίοδο ήταν κόρη τηςΧίμαιρας και του Όρθρου ή κατά άλλους του Τυφώνος και της Έχιδνας.. Η Έχιδνα είχε γεννήσει επίσης τον Κέρβερο τον Όρθρο (φύλακας των κοπαδιών του Γηρυόνη), το Λιοντάρι της Νεμέας, τη Λερναία Ύδρα και τη Φαία της Κρομμυώνας. Της αποδίδουν επίσης τη Χίμαιρα, το δράκοντα της Κολχίδας, το φύλακα του χρυσόμαλλου δέρατος, το δράκοντα που φυλούσε τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων και τον αετό του Προμηθέα.
Στις ελληνικές αναπαραστάσεις η Σφίγγα απεικονίζεται ως φτερωτό λιοντάρι με κεφάλι γυναίκας (εν αντιθέσει με τη Σφίγγα της Αιγύπτου, που δεν έχει φτερά) ή ως γυναίκα με πέλματα και στήθη λιονταριού , ουρά ερπετούκαι φτερά πτηνού. Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη σφίγγω.
Τις Σειρήνες τις αναγνωρίζουμε από το σώμα πουλιού,το ανθρώπινο κεφάλι,τα πόδια και τα νύχια που είναι δυνατά και χοντρά και μπορούν να παρομοιαστούν σαν του λιονταριού.Αυτό μας δείχνει ίσως μια συγγένεια που μπορεί να υπάρχει μεταξύ Σειρηνός και Σφιγγός.
Η Ήρακαι ο Άρης την έστειλαν από την πατρίδα της, την Αρχαία Θήβα. Εκεί στεκόταν και ρωτούσε τους περαστικούς «Ποιο ον το πρωί στέκεται στα τέσσερα, το μεσημέρι στα δύο και το βράδυ στα τρία;». Όποιον δεν μπορούσε να λύσει το γρίφο, η Σφίγγα τον έσφιγγε, μέχρι να πεθάνει. Ο Οιδίπους έλυσε τον γρίφο απαντώντας ότι το ον αυτό είναι ο άνθρωπος, αφού όταν είναι βρέφος περπατάει στα τέσσερα, μετά σηκώνεται στα δύο του πόδια και στα γηρατειά περπατάει όρθιος αλλά χρησιμοποιεί σαν τρίτο πόδι ένα μπαστούνι. Μόλις λύθηκε το αίνιγμά της η Σφίγγα γκρεμίστηκε από τον βράχο που στεκόταν και σκοτώθηκε. Ωστόσο, ο ακριβής γρίφος που έδινε η Σφίγγα δεν είναι γνωστός από αρχαίες πηγές, αλλά από μεταγενέστερα κείμενα.
Τα Κοινά έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα Σφίγγα(μυθολογία),το Βικιλεξικό έχει λήμμα που έχει σχέση με το λήμμα: σφίγγα(μυθολογία).Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή για την Σφίγγα την οποία παρουσιάζει ο Παυσανίας. Σύμφωνα λοιπόν με τον Παυσανία η Σφίγγα ήταν νόθα κόρη του Λάιου. Ο Λάιος εμπιστεύθηκε μόνο σε αυτή τον χρησμό που πήρε από την Πυθία και της ανέφερε πως αφορούσε μόνο την Ιοκάστη και τους καρπούς της. Αυτό γιατί ο Λάιος είχε παιδιά και από παλλακίδες, αφού απέφευγε την συνεύρεση του με την Ιοκάστη. Όμως σε ένα από τα μεθύσια του κοιμήθηκε με τη γυναίκα του και γεννήθηκε ο Οιδίποδας.
Έτσι, παρότι εγκατέλειψε τον Οιδίποδα στον Κιθαιρώνα, διατηρώντας τις επιφυλάξεις του, όταν κάποιος από τους γιους διεκδικούσε τον θρόνο τον έστελνε στην Σφίγγα. Αυτή με τον γρίφο της εξέταζε αν αυτοί ήταν γνήσια παιδιά του Λάιου. Επειδή τη γνώση του χρησμού την είχαν μόνο αυτοί που κατάγονταν από τη βασιλική γενιά, όσοι δεν μπορούσαν να απαντήσουν στον γρίφο της θανατώνονταν.
Ο Οιδίποδας πριν συναντήσει τη Σφίγγα είχε μάθει για τον γρίφο στον ύπνο του. Έτσι μπόρεσε να τον λύσει.
  • Ο αστεροειδής 896 Σφίγξ (896 Sphinx), που ανακαλύφθηκε το 1918, πήρε το όνομά του από τη Σφίγγα της Αιγύπτου.

—->Ο ΟΙΔΙΠΟΥΣ

Ο Οιδίποδας (αρχ: Οἰδίπους) ήταν το πιο τραγικό πρόσωπο της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Ήταν γιος του βασιλιά της Θήβας Λάιου και της Ιοκάστης. Ο μύθος του είναι ο εξής :
Πριν από την γέννηση του Οιδίποδα ο βασιλιάς της Θήβας Λάιος, αποφάσισε να μάθει το πεπρωμένο του σχετικά με την απόκτηση διαδόχου, επειδή η γυναίκα του, η Ιοκάστη ή Επικάστη, δεν είχε κυοφορήσει ποτέ, παρά τις πολύχρονες προσπάθειες. Ο λοξίας Απόλλωνας του διεμήνυσε, μέσω της Πυθίας, πως θα αποκτούσε γιο και πως αυτός μάλιστα θα τον σκότωνε.
Πρέπει να ειπωθεί πως ήταν από τους σπάνιους χρησμούς που ήταν τόσο ξεκάθαροι ως προς το περιεχόμενό τους. Επίσης πρέπει να επισημανθεί πως ο Λάιος είχε προκαλέσει την μήνι των Θεών για την σχέση που σύναψε με άλλον άντρα, τον γιο του Πέλοπα, βασιλιά της Ηλείας, τον Χρύσιππο Η αυτοκτονία του Χρυσίππου στη Θήβα, όπου τον είχε απαγάγει ο Λάιος, προκάλεσε το μένος του Πέλοπα, ο οποίος καταράστηκε τον βασιλιά της Θήβας να μην αποκτήσει γιο και αν κάνει να πεθάνει από το χέρι του. Οι Θεοί συμφώνησαν, κατά άλλους η Ήρα,αφού η ενέργειά του αποτέλεσε ύβρη προς τους Νόμους.
Ο Λάιος, έχοντας γνώση το χρησμοδότημα, μετά την γέννηση του πρωτότοκου, έδεσε τον Οιδίποδα από τα πόδια (εξ ου και το όνομα Οιδίπους (οίδημα(=πρήξιμο) + πους(=πόδι)) και τον έδωσε σ΄έναν δούλο, τον οποίο διέταξε να τον αφήσει έκθετο στον Κιθαιρώνα. Με αυτόν τον τρόπο εναπόθετε την τύχη του βρέφους στα χέρια των Θεών ή της Τύχης, όπως αναφωνεί στην τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή ο ίδιος ο ήρωας. Ένας βοσκός όμως βρήκε το παιδί και το παρέδωσε στην γυναίκα του βασιλιά της Κορίνθου Πόλυβου, την Μερόπη ή Περίβοια. Αυτοί μην έχοντας παιδιά, τον δέχτηκαν σαν «θείο δώρο». Έτσι ο Οιδίποδας ζει και μεγαλώνει στα παλάτια της Κορίνθου, στην πόλη Τενέα, ως γνήσιος και νόμιμος κληρονόμος του θρόνου.
Μια μέρα όμως κάποιος τον απεκάλεσε «νόθο». Θέλοντας να μάθει το αληθές του λόγου, επειδή επικράτησε «σιγή ιχθύος» στο παλάτι για το θέμα, αποφασίζει να πάει στην Πυθία. Εκεί η ιέρεια του Απόλλωνα, με ξεκάθαρο χρησμό τον διώχνει από τον ιερό χώρο της επειδή θα φανεί ομόκλινος του πατρός και πατροκτόνος, αιμομίκτης και σύζυγος της μητέρας του, καθώς και ότι αυτός και τα παιδιά του θα είναι αιτία πολλών κακών. Ήταν τέτοια η ένταση του γεγονότος, ώστε ο Οιδίποδας, ξεχνώντας τους λόγους προσέλευσής του στην Πυθία, αποφασίζει να μην γυρίσει στην θεωρούμενη κατ” αυτόν πατρίδα του, την Κόρινθο για να μην προκαλέσει δεινά στους πραγματικά θετούς του γονείς.
Κατά την περιπλάνησή του στον ελλαδικό χώρο,κατευθύνθηκε προς την Θήβα. Σ΄ένα σταυροδρόμι της, το τρίστρατο με το όνομα «Σχιστή οδός», συναντά μια άμαξα και ύστερα από μια έντονη λογομαχία σκοτώνει τον κάτοχο της άμαξας και τους συνοδούς – δούλους του, εκτός από έναν. Όπως αποδεικνύεται αργότερα, με μαρτυρία του δούλου που σώθηκε, ο Οιδίποδας σκότωσε τον πατέρα του Λάιο, ο οποίος κατευθυνόταν προς την Πυθία για να μάθει τι απέγινε το παιδί του.
Ο Οιδίποδας πλησιάζοντας στην Θήβα συνάντησε τη Σφίγγα. Η Σφίγγα σκότωνε κάθε διαβάτη που την συναντούσε, επειδή δεν απαντούσε στο γρίφο της. Ρωτώντας τον Οιδίποδα «Ποιο ον το πρωί στέκεται στα τέσσερα, το μεσημέρι στα δύο και το βράδυ στα τρία», έλαβε ως απάντηση «Ο Άνθρωπος είναι εκείνο τον ον, που το ξημέρωμα της ζωής του κινείται στα τέσσερα, το βράδυ της ζωής του στα τρία, με την βοήθεια του μπαστουνιού, ενώ στο μεσοδιάστημα (μεσημέρι) της ζωής κινείται με σιγουριά στα δυο». Μετά την λύση του γρίφου η Σφίγγα έπεσε στον γκρεμό και σκοτώθηκε (ή κατά άλλους ο Οιδίποδας της επιτέθηκε όταν ήταν ξαφνιασμένη από τη λύση του γρίφου και τη σκότωσε). Ο Οιδίποδας αναγορεύτηκε βασιλιάς της Θήβας, από τον προσωρινό βασιλιά της πόλης Κρέοντα, και σύζυγος της Ιοκάστης (αδελφή του Κρέοντα), χήρας του Λάιου και μητέρας του Οιδίποδα.
Με την Ιοκάστη απέκτησε τέσσερα παιδιά, τους Πολυνείκη και Ετεοκλή και τις Αντιγόνη και Ισμήνη, που ήταν παράλληλα και αδέλφια του. Έτσι ολοκληρώθηκε το περιεχόμενο του χρησμού που έδωσε η Πυθία στον Λάιο πρώτα και στον Οιδίποδα αργότερα. Υπάρχει άλλη μαρτυρία, κατά την οποία η Ιοκάστη έμαθε πως παντρεύτηκε τον γιο της και αυτοκτόνησε. Ο Οιδίποδας ξαναπαντρεύτηκε και με την νέα σύζυγό του, την Ευρυγανεία, απέκτησε τα τέσσερα παιδιά.
«Ο λοιμός των Θηβών», έργο του Σαρλ Φρανσουά Ζαλαμπέρ, Μουσείο Καλών Τεχνών, Μασσαλία Εξαιτίας του λιμού που μάστιζε την Θήβα, για εφτά χρόνια (όσα και τα χρόνια εξουσίας του Οιδίποδα), χρησμός από τον μάντη Τειρεσία, υπέδειξε πως η αιτία του κακού είναι ο φονιάς του Λάιου.
Στην τραγωδία «Οδίπους Τύραννος» εκτυλίσσεται η αποκάλυψη του φονιά, που είχε ως αποτέλεσμα την αυτοτύφλωση του Οιδίποδα και την αυτοκτονία της Ιοκάστης (κρεμάστηκε). Στην τραγωδία του Σοφοκλή, «Οιδίπους επί Κολωνώ», μαθαίνουμε πως ο Οιδίποδας, για άλλη μια φορά, περιπλανήθηκε στον ελλαδικό χώρο, με συνοδό την κόρη του Ισμήνη ή, κατά άλλους, την Αντιγόνη. Κατέληξε στην Αθήνα, όπου ο βασιλιάς της, ο Θησέας, τον δέχτηκε και μεσολάβησε για την συμφιλίωσή του με τους Θεούς και τον λυτρωτικό του θάνατο. Στην τραγωδία «Επτά επί Θήβας», του Αισχύλου, μαθαίνουμε για την τύχη του Πολυνείκη, του Ετεοκλή και του Κρέοντα. Ενώ, τέλος, στην τραγωδία «Αντιγόνη», την κορωνίδα των τραγωδιών, μαθαίνουμε για την τύχη της ομώνυμης ηρωίδας.
Η Σφίγγα είναι φανταστικό πλάσμα της ελληνικής μυθολογίας,στενά συνδεδεμένο με το μύθο των Λαβδακιδών και συγκεκριμένα με εκείνον του Οιδίποδα. Οι αναπαραστάσεις της χρησιμοποιούνταν σε ασφαλισμένους χώρους ως σύμβολα προστασίας στον αιγυπτιακό, ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό. Σύμφωνα με τον Ησίοδο ήταν κόρη τηςΧίμαιρας και του Όρθρου ή κατά άλλους του Τυφώνος και της Έχιδνας.. Η Έχιδνα είχε γεννήσει επίσης τον Κέρβερο τον Όρθρο (φύλακας των κοπαδιών του Γηρυόνη), το Λιοντάρι της Νεμέας, τη Λερναία Ύδρα και τη Φαία της Κρομμυώνας. Της αποδίδουν επίσης τη Χίμαιρα, το δράκοντα της Κολχίδας, το φύλακα του χρυσόμαλλου δέρατος, το δράκοντα που φυλούσε τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων και τον αετό του Προμηθέα.
Στις ελληνικές αναπαραστάσεις η Σφίγγα απεικονίζεται ως φτερωτό λιοντάρι με κεφάλι γυναίκας (εν αντιθέσει με τη Σφίγγα της Αιγύπτου, που δεν έχει φτερά) ή ως γυναίκα με πέλματα και στήθη λιονταριού , ουρά ερπετούκαι φτερά πτηνού. Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη σφίγγω.
Τις Σειρήνες τις αναγνωρίζουμε από το σώμα πουλιού,το ανθρώπινο κεφάλι,τα πόδια και τα νύχια που είναι δυνατά και χοντρά και μπορούν να παρομοιαστούν σαν του λιονταριού.Αυτό μας δείχνει ίσως μια συγγένεια που μπορεί να υπάρχει μεταξύ Σειρηνός και Σφιγγός.
Η Ήρακαι ο Άρης την έστειλαν από την πατρίδα της, την Αρχαία Θήβα. Εκεί στεκόταν και ρωτούσε τους περαστικούς «Ποιο ον το πρωί στέκεται στα τέσσερα, το μεσημέρι στα δύο και το βράδυ στα τρία;». Όποιον δεν μπορούσε να λύσει το γρίφο, η Σφίγγα τον έσφιγγε, μέχρι να πεθάνει. Ο Οιδίπους έλυσε τον γρίφο απαντώντας ότι το ον αυτό είναι ο άνθρωπος, αφού όταν είναι βρέφος περπατάει στα τέσσερα, μετά σηκώνεται στα δύο του πόδια και στα γηρατειά περπατάει όρθιος αλλά χρησιμοποιεί σαν τρίτο πόδι ένα μπαστούνι. Μόλις λύθηκε το αίνιγμά της η Σφίγγα γκρεμίστηκε από τον βράχο που στεκόταν και σκοτώθηκε. Ωστόσο, ο ακριβής γρίφος που έδινε η Σφίγγα δεν είναι γνωστός από αρχαίες πηγές, αλλά από μεταγενέστερα κείμενα.
Τα Κοινά έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα Σφίγγα(μυθολογία),το Βικιλεξικό έχει λήμμα που έχει σχέση με το λήμμα: σφίγγα(μυθολογία).Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή για την Σφίγγα την οποία παρουσιάζει ο Παυσανίας. Σύμφωνα λοιπόν με τον Παυσανία η Σφίγγα ήταν νόθα κόρη του Λάιου. Ο Λάιος εμπιστεύθηκε μόνο σε αυτή τον χρησμό που πήρε από την Πυθία και της ανέφερε πως αφορούσε μόνο την Ιοκάστη και τους καρπούς της. Αυτό γιατί ο Λάιος είχε παιδιά και από παλλακίδες, αφού απέφευγε την συνεύρεση του με την Ιοκάστη. Όμως σε ένα από τα μεθύσια του κοιμήθηκε με τη γυναίκα του και γεννήθηκε ο Οιδίποδας.
Έτσι, παρότι εγκατέλειψε τον Οιδίποδα στον Κιθαιρώνα, διατηρώντας τις επιφυλάξεις του, όταν κάποιος από τους γιους διεκδικούσε τον θρόνο τον έστελνε στην Σφίγγα. Αυτή με τον γρίφο της εξέταζε αν αυτοί ήταν γνήσια παιδιά του Λάιου. Επειδή τη γνώση του χρησμού την είχαν μόνο αυτοί που κατάγονταν από τη βασιλική γενιά, όσοι δεν μπορούσαν να απαντήσουν στον γρίφο της θανατώνονταν.
Ο Οιδίποδας πριν συναντήσει τη Σφίγγα είχε μάθει για τον γρίφο στον ύπνο του. Έτσι μπόρεσε να τον λύσει.
  • Ο αστεροειδής 896 Σφίγξ (896 Sphinx), που ανακαλύφθηκε το 1918, πήρε το όνομά του από τη Σφίγγα της Αιγύπτου.

—->Ο ΟΙΔΙΠΟΥΣ

Ο Οιδίποδας (αρχ: Οἰδίπους) ήταν το πιο τραγικό πρόσωπο της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Ήταν γιος του βασιλιά της Θήβας Λάιου και της Ιοκάστης. Ο μύθος του είναι ο εξής :
Πριν από την γέννηση του Οιδίποδα ο βασιλιάς της Θήβας Λάιος, αποφάσισε να μάθει το πεπρωμένο του σχετικά με την απόκτηση διαδόχου, επειδή η γυναίκα του, η Ιοκάστη ή Επικάστη, δεν είχε κυοφορήσει ποτέ, παρά τις πολύχρονες προσπάθειες. Ο λοξίας Απόλλωνας του διεμήνυσε, μέσω της Πυθίας, πως θα αποκτούσε γιο και πως αυτός μάλιστα θα τον σκότωνε.
Πρέπει να ειπωθεί πως ήταν από τους σπάνιους χρησμούς που ήταν τόσο ξεκάθαροι ως προς το περιεχόμενό τους. Επίσης πρέπει να επισημανθεί πως ο Λάιος είχε προκαλέσει την μήνι των Θεών για την σχέση που σύναψε με άλλον άντρα, τον γιο του Πέλοπα, βασιλιά της Ηλείας, τον Χρύσιππο Η αυτοκτονία του Χρυσίππου στη Θήβα, όπου τον είχε απαγάγει ο Λάιος, προκάλεσε το μένος του Πέλοπα, ο οποίος καταράστηκε τον βασιλιά της Θήβας να μην αποκτήσει γιο και αν κάνει να πεθάνει από το χέρι του. Οι Θεοί συμφώνησαν, κατά άλλους η Ήρα,αφού η ενέργειά του αποτέλεσε ύβρη προς τους Νόμους.
Ο Λάιος, έχοντας γνώση το χρησμοδότημα, μετά την γέννηση του πρωτότοκου, έδεσε τον Οιδίποδα από τα πόδια (εξ ου και το όνομα Οιδίπους (οίδημα(=πρήξιμο) + πους(=πόδι)) και τον έδωσε σ΄έναν δούλο, τον οποίο διέταξε να τον αφήσει έκθετο στον Κιθαιρώνα. Με αυτόν τον τρόπο εναπόθετε την τύχη του βρέφους στα χέρια των Θεών ή της Τύχης, όπως αναφωνεί στην τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή ο ίδιος ο ήρωας. Ένας βοσκός όμως βρήκε το παιδί και το παρέδωσε στην γυναίκα του βασιλιά της Κορίνθου Πόλυβου, την Μερόπη ή Περίβοια. Αυτοί μην έχοντας παιδιά, τον δέχτηκαν σαν «θείο δώρο». Έτσι ο Οιδίποδας ζει και μεγαλώνει στα παλάτια της Κορίνθου, στην πόλη Τενέα, ως γνήσιος και νόμιμος κληρονόμος του θρόνου.
Μια μέρα όμως κάποιος τον απεκάλεσε «νόθο». Θέλοντας να μάθει το αληθές του λόγου, επειδή επικράτησε «σιγή ιχθύος» στο παλάτι για το θέμα, αποφασίζει να πάει στην Πυθία. Εκεί η ιέρεια του Απόλλωνα, με ξεκάθαρο χρησμό τον διώχνει από τον ιερό χώρο της επειδή θα φανεί ομόκλινος του πατρός και πατροκτόνος, αιμομίκτης και σύζυγος της μητέρας του, καθώς και ότι αυτός και τα παιδιά του θα είναι αιτία πολλών κακών. Ήταν τέτοια η ένταση του γεγονότος, ώστε ο Οιδίποδας, ξεχνώντας τους λόγους προσέλευσής του στην Πυθία, αποφασίζει να μην γυρίσει στην θεωρούμενη κατ” αυτόν πατρίδα του, την Κόρινθο για να μην προκαλέσει δεινά στους πραγματικά θετούς του γονείς.
Κατά την περιπλάνησή του στον ελλαδικό χώρο,κατευθύνθηκε προς την Θήβα. Σ΄ένα σταυροδρόμι της, το τρίστρατο με το όνομα «Σχιστή οδός», συναντά μια άμαξα και ύστερα από μια έντονη λογομαχία σκοτώνει τον κάτοχο της άμαξας και τους συνοδούς – δούλους του, εκτός από έναν. Όπως αποδεικνύεται αργότερα, με μαρτυρία του δούλου που σώθηκε, ο Οιδίποδας σκότωσε τον πατέρα του Λάιο, ο οποίος κατευθυνόταν προς την Πυθία για να μάθει τι απέγινε το παιδί του.
Ο Οιδίποδας πλησιάζοντας στην Θήβα συνάντησε τη Σφίγγα. Η Σφίγγα σκότωνε κάθε διαβάτη που την συναντούσε, επειδή δεν απαντούσε στο γρίφο της. Ρωτώντας τον Οιδίποδα «Ποιο ον το πρωί στέκεται στα τέσσερα, το μεσημέρι στα δύο και το βράδυ στα τρία», έλαβε ως απάντηση «Ο Άνθρωπος είναι εκείνο τον ον, που το ξημέρωμα της ζωής του κινείται στα τέσσερα, το βράδυ της ζωής του στα τρία, με την βοήθεια του μπαστουνιού, ενώ στο μεσοδιάστημα (μεσημέρι) της ζωής κινείται με σιγουριά στα δυο». Μετά την λύση του γρίφου η Σφίγγα έπεσε στον γκρεμό και σκοτώθηκε (ή κατά άλλους ο Οιδίποδας της επιτέθηκε όταν ήταν ξαφνιασμένη από τη λύση του γρίφου και τη σκότωσε). Ο Οιδίποδας αναγορεύτηκε βασιλιάς της Θήβας, από τον προσωρινό βασιλιά της πόλης Κρέοντα, και σύζυγος της Ιοκάστης (αδελφή του Κρέοντα), χήρας του Λάιου και μητέρας του Οιδίποδα.
Με την Ιοκάστη απέκτησε τέσσερα παιδιά, τους Πολυνείκη και Ετεοκλή και τις Αντιγόνη και Ισμήνη, που ήταν παράλληλα και αδέλφια του. Έτσι ολοκληρώθηκε το περιεχόμενο του χρησμού που έδωσε η Πυθία στον Λάιο πρώτα και στον Οιδίποδα αργότερα. Υπάρχει άλλη μαρτυρία, κατά την οποία η Ιοκάστη έμαθε πως παντρεύτηκε τον γιο της και αυτοκτόνησε. Ο Οιδίποδας ξαναπαντρεύτηκε και με την νέα σύζυγό του, την Ευρυγανεία, απέκτησε τα τέσσερα παιδιά.
«Ο λοιμός των Θηβών», έργο του Σαρλ Φρανσουά Ζαλαμπέρ, Μουσείο Καλών Τεχνών, Μασσαλία Εξαιτίας του λιμού που μάστιζε την Θήβα, για εφτά χρόνια (όσα και τα χρόνια εξουσίας του Οιδίποδα), χρησμός από τον μάντη Τειρεσία, υπέδειξε πως η αιτία του κακού είναι ο φονιάς του Λάιου.
Στην τραγωδία «Οδίπους Τύραννος» εκτυλίσσεται η αποκάλυψη του φονιά, που είχε ως αποτέλεσμα την αυτοτύφλωση του Οιδίποδα και την αυτοκτονία της Ιοκάστης (κρεμάστηκε). Στην τραγωδία του Σοφοκλή, «Οιδίπους επί Κολωνώ», μαθαίνουμε πως ο Οιδίποδας, για άλλη μια φορά, περιπλανήθηκε στον ελλαδικό χώρο, με συνοδό την κόρη του Ισμήνη ή, κατά άλλους, την Αντιγόνη. Κατέληξε στην Αθήνα, όπου ο βασιλιάς της, ο Θησέας, τον δέχτηκε και μεσολάβησε για την συμφιλίωσή του με τους Θεούς και τον λυτρωτικό του θάνατο. Στην τραγωδία «Επτά επί Θήβας», του Αισχύλου, μαθαίνουμε για την τύχη του Πολυνείκη, του Ετεοκλή και του Κρέοντα. Ενώ, τέλος, στην τραγωδία «Αντιγόνη», την κορωνίδα των τραγωδιών, μαθαίνουμε για την τύχη της ομώνυμης ηρωίδας.

Λέσβος: Ένας απέραντος καταυλισμός για λάθρο – Πάνω από 10.000 οι αλλοδαποί στη νησί

Τουλάχιστον 10.000 λαθρομετανάστες παραμένουν στο νησί της Μυτιλήνης, καθώς καθημερινώς καταφθάνουν από τα τουρκικά παράλια περίπου 1.500 αλλοδαποί, με τη συνοδεία τουρκικών σκαφών της Ακτοφυλακής και χωρίς να υπάρχει το παραμικρό μέτρο αποτροπής εισόδου από τις ελληνικές αρχές.
Η κατάσταση είναι ασφυκτική στους δυο χώρους παραμονής, που έχουν «στηθεί» στο νησί. Πρόχειροι καταυλισμοί έχουν δημιουργηθεί στην Καλλονή, τον Μόλυβο, τη Συκαμιά και στην Κλειώ . Συγχρόνως, δεκάδες εκατοντάδες λαθρομετανάστες έχουν καταλύσει περιμετρικά του λιμανιού, περιμένοντας να αναχωρήσουν με το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Το επιβατικό οχηματαγωγό αναμένεται να καταπλέυσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης στις 22:00 το βράδυ. Γύρω στις 23:30 επίκειται να αναχωρήσει με προορισμό τον Πειραιά, με τουλάχιστον 2.500 λαθρομετανάστες.
Το κλίμα στη Μυτιλήνη παραμένει εύφλεκτο, καθώς καθημερινά παρατηρούνται εντάσεις μεταξύ των λαθρομεταναστών.
Ενδεικτική του κλίματος αποτελεί η συμπλοκή μεταξύ δύο Αφγανών, αργά το βράδυ του Σαββάτου. Αμφότεροι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, καθώς ο ένας φέρει τραύμα από μαχαίρι στο μπράτσο, ενώ ο δεύτερος στο στήθος και στο κεφάλι.

«Ελληνικά» γράμματα ηλικίας 500-600 εκατομμύρια ετών βρέθηκαν σε λατομείο της Αμερικής.

Σε λατομείο μαρμάρου κοντά στην Φιλαδέλφεια της Αμερικής το 1978, και σε βάθος 60-70 πόδια βρέθηκε η πιο πάνω μαρμάρινη πλάκα . Φέρει τα «Ελληνικά» γράμματα Π και Ι και είναι πράγματι ένας πονοκέφαλος για τους συντηρητικούς αρχαιολόγους. Λέτε να έχουν δίκαιο αυτοί που λένε ότι εμείς οι Έλληνες ήμασταν στο παρελθόν τρεις φορές κοσμοκράτορες τελευταία με τον Διόνυσο στην Aσία ; - 

ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΟΡΑΤΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ-ΔΩΔΕΚΑ ΑΟΡΑΤΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ!

Η παράδοση χάνεται στα βάθη των αιώνων. Παρ’ όλα αυτά, διατηρείται αμείωτα ζωντανή: δώδεκα αόρατοι καλόγεροι κατοικούν σιην κορυφή του Άθω, μερικές φορές εμφανίζονται
για λίγο και χάνονται ξανά στην «ανυπαρξία» τους. Δώδεκα παράξενοι άγιοι, που προκαλούν τη σκέψη και τη φαντασία μας. Πόσο μυθικοί και πόσο πραγματικοί άραγε είναι;
 Στο Άγιον Όρος υπάρχει μια παλαιά και άγραφη παράδοση που λέει ότι κοντά στην κορφή του Αθωνα χειμώνα-καλοκαίρι ζουν, τρεφόμενοι από την ευχή, δώδεκα μοναχοί αόραται. Όταν ένας απ’ αυτούς κοιμηθεί, άλλος τον αντικαθιστά. Και η δωδεκάδα μένει πάντοτε… ακεραία, χωρίς να της λείπει κανείς.Λέγεται ότι κάποιοι τους είδαν και αμέσως τους έχασαν. Κάποιοι άλλοι τους είδαν και χάθηκαν μαζί τους. Ένας νέος υποτακτικός είδε έναν απ’ αυτούς. Διηγήθηκε στον γέροντά του το γεγονός και ο γέροντας του είπε «έπρεπε να τον ακολουθήσεις».
Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Γοντικάκης
Ηγούμενος της Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους
Μαρτυρία επίσημη δεν υπάρχει για τους περιβόητους -κατά τα άλλα- δώδεκα αόρατους μοναχούς του Αγίου Όρους. Στο εύλογο και λογικό ερώτημα: θρύλος ή πραγματικότητα; δεν υπάρχει «λογική» απάντηση.
Η μόνη απάντηση έρχεται αβίαστα και φυσικά από τον π. Βασίλειο, στο παραπάνω παλαιότερο κείμενο του, λίγο πιο κάτω: «Το γεγονός είναι ότι η πραγματικότης στο Όρος είναι Θρύλος». Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι επισκέπτες του Άθω που, ενώ ξεκίνησαν για βόλτα αναψυχής ή διερευνητική εκδρομή στο βουνό αυτό της Χαλκιδικής, στο τέλος έφτασαν να αναρωτιούνται αν ήταν πραγματικότητα όλο εκείνο που έζησαν κατά την παραμονή τους στο Άγιο Όρος.
Σε τέτοιον τόπο λοιπόν, που γεννά αισθήσεις και εμπειρίες απρόσμενες, ακόμη και στους πιο «υλιστές» επισκέπτες του, τίποτε δεν θα μπορούσε να είναι πραγματικά α-φύσικο, πολλά όμως μπορούν να είναι «ονειρικά φυσικά».
ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ…
Είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να ξετυλίξει κάποιος το νήμα αυτής της αγιορείτικης παράδοσης και να βρει την αρχή του. Πριν από λίγο καιρό, παρέα πολύ καλών φίλων μου επισκέφτηκε διάφορες μονές του Αγίου Όρους, όπου, μεταξύ πολλών άλλων ερωτημάτων, έθεταν στους μοναχούς -αλλά και σε τακτικούς χρόνιους επισκέπτες- το ερώτημα, τι γνωρίζουν για τους δώδεκα αόρατους.
Δεν ήταν λίγοι αυτοί, λαϊκοί και μοναχοί, που γέλασαν ή και σάρκασαν με την ερώτηση. «Μα είναι δυνατόν να ασχολείστε με τέτοια πράγματα;», «Μα πιστεύετε ακόμη σε τέτοια παραμύθια;», ήταν κάποιες από τις απαντήσεις που έλαβαν. Αυτό όμως που κυρίως εισέπραξαν από την πλειονότητα όσων ρώτησαν, ήταν καταρχήν η κρυψίνοια και η επιφυλακτικότητα. Κανείς δεν είχε διάθεση να μιλήσει, όσοι γνώριζαν κάτι δεν μπορούσαν να το πουν, επειδή «τους το είχαν μυστικά εμπιστευτεί», όπως έλεγαν.
Τα μόνα «στοιχεία» που συνέλεξαν ήταν ότι η «ομάδα» των δώδεκα αόρατων αποτελεί πραγματικότητα μακραίωνη, η οποία παρέμενε απόλυτα μυστική για πάρα πολλές δεκαετίες. Πριν από μερικά χρόνια όμως (κανένας δεν ξέρει πόσα χρόνια), η ύπαρξη αυτών διέρρευσε από τον πνευματικό πατέρα ενός από αυτούς τους δώδεκα, ο οποίος καλοπροαίρετα μίλησε κάπου για την ύπαρξη τους.
Είναι αξιοσημείωτο ότι κανένας δεν θέλησε να αναφέρει το όνομα του εν λόγω πνευματικού, ενώ όλοι όσοι είπαν τα παραπάνω, γνώριζαν το όνομα του. Τόνιζαν μάλιστα ότι από τότε που διέρρευσε αυτή η πληροφορία, πολλά έχουν λεχθεί, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία άλλη αξιόπιστη μαρτυρία από πρώτο χέρι.
Κατά γενική πεποίθηση, οι δώδεκα ζούνε κυρίως στην κορυφή του Άθω, πολλές φορές όμως μπορεί κάποιος να τους δει (αν έχει αντίστοιχο χάρισμα), σε οποιοδήποτε μέρος του Αγίου Όρους. Έχουν ξεπεράσει τις ανάγκες της φύσης, γι’ αυτό δεν χρειάζονται τροφή, αλλά τρέφονται επαρκώς με την ευχή του Ιησού (πρόκειται για το γνωστό Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με).
Είναι εύλογο βέβαια αυτή η αναφορά να γεννά υποψίες και δυσπιστίες, αφού έρχεται σε κατακόρυφη αντίθεση με την ανθρώπινη λογική μας. Πρόκειται ίσως για την πραγματικά δυσεύρετη στην εποχή μας εμπειρία των «χωμάτινων» ανθρώπων, ανθρώπων σαν εμάς, να ζουν μέσα στην άχρονη και άκτιστη αλήθεια του Αγίου Πνεύματος. Πρόκειται για βίωμα που δεν μπορεί να μεταδοθεί με λόγια, ούτε φυσικά να αποδειχθεί με μαθηματική -ή οποια- δήποτε άλλη- λογική.
Πολλοί επισκέπτες του Αθω, αλλά και πολλοί καλόγεροι αναφέρουν ότι σε περιπλανήσεις τους στο βουνό ή κατά τη διάρκεια της μοναχικής προσευχής τους, είχαν την έντονη, διαρκή και βέβαιη αίσθηση της παρουσίας κάποιου κοντά τους, ενώ δεν φαινόταν κανείς.
Ξαφνικά εμφανίστηκε κάποιος «από το πουθενά», άλλοι αναφέρουν ότι τούς μίλησε και άλλοι ότι ήταν αμίλητος, κι ότι όπως ξαφνικά εμφανίστηκε, το ίδιο απρόσμενα εξαφανίστηκε.
Πρωτάκουσα γι’ αυτούς πριν από λίγα χρόνια από έναν φίλο μου που ονομάζεται Τρύφωνας – όνομα όχι ιδιαίτερα συνηθισμένο, το αναφέρω επειδή έχει κάποια σημασία στην εμπειρία που μου μετέφερε.
Είχε επισκεφτεί τότε για πρώτη φορά το Αγιο Όρος (κατά τα επόμενα χρόνια έγινε τακτικός επισκέπτης του) με διάθεση καλοπροαίρετη, αλλά ιδιαίτερα δύσπιστη, θεωρώντας τον εαυτό του «άθεο σκεπτικιστή», όπως έλεγε. Φιλοξενήθηκε σε κάποιο παραλιακό μοναστήρι, συγκεκριμένα στη Μονή του Οσίου Γρηγορίου.
Νωρίς το απόγευμα, την πρώτη μέρα της άφιξης του, βγήκε για να περπατήσει στη μεγάλη παραλία. Απολάμβανε τη γαλήνη του τοπίου, χωρίς σκέψεις, όταν ξαφνικά βλέπει κάποιον να τρέχει με απίστευτη ταχύτητα, όπως μου είπε, προς το μέρος του και να κουνά τα χέρια του, σαν για να τραβήξει την προσοχή του. Δεν υπήρχαν άλλοι άνθρωποι εκείνη την ώρα σ’ εκείνο το σημείο.
Πλησιάζοντας, ακούει να του φωνάζει με λαχτάρα: «Τρύφωνα… Τρύφωνα… είδα τον Θεό, μίλησα μαζί Του! Μεγάλη μέρα σήμερα…». Όταν έφτασε κοντά του σταμάτησε, τον κοίταξε στα μάτια και με άπλετο χαμόγελο τού είπε λαχανιασμένος απ’ το πολύ τρέξιμο: «Είμαι πολύ χαρούμενος σήμερα, Τρύφωνα, γι’ αυτό τρέχω…».
Ήταν μισόγυμνος κι έμοιαζε με τρελό. Ξαφνιασμένος ο φίλος μου και πριν καν προλάβει να τον ρωτήσει, τουλάχιστον, πού ήξερε το όνομα του, ο «τρελός καλόγερος» εξαφανίστηκε. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ένταση των ματιών του που έλαμπαν από ευτυχία», μου είπε αργότερα ο Τρύφωνας.
Όταν διηγήθηκε την εμπειρία του στους καλόγερους του μοναστηριού που τον φιλοξενούσε, ομόφωνα όλοι τού είπαν ότι πρόκειται σίγουρα για έναν από τους δώδεκα αόρατους… Από τότε μέχρι σήμερα δεν είδε ξανά κανέναν στα πολυάριθμα ταξίδια του σε διάφορες περιοχές του Αθω.
ΔΩΔΕΚΑ ΑΟΡΑΤΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ
Πολύ συχνά, οι μυστηριώδεις αυτοί «αόρατοι» ή «ανύπαρκτοι» (με την έννοια του ακραία ταπεινού) καλόγεροι χαρακτηρίζονται ως «φύλακες». Ο χαρακτηρισμός αυτός μάλιστα, παίρνει πολλές φορές σπουδαιότητα μεγαλύτερη από την ιδιότητα τους ως «αόρατοι».
Τι είναι αλήθεια αυτό που φυλάνε; Πάλι δεν θα βρούμε μία και μόνη απάντηση στο ερώτημα, αλλά διάφορες, όχι κατ’ ανάγκη ετερόκλητες μεταξύ τους, απαντήσεις. Ο π. Βασίλειος ο Ιβηρίτης αναφέρει ότι «φυλάνε», «κρατούν» τη ζωή την ίδια στο Αγιο Όρος και αποτελούν ευλογία για όλον τον κόσμο.
Κάποιοι άλλοι τούς χαρακτηρίζουν ως φύλακες της ΟρΘοδοξίας και του Ελληνισμού. Υπάρχει μάλιστα διαδεδομένη -μεταξύ αυτών που πιστεύουν στην ύπαρξη τους- η άποψη ότι συγκεντρώνονται και οι δώδεκα σε κάποιο μέρος της κορυφής του Αθω (κάθε φορά σε διαφορετικό σημείο, αλλά πάντα στην κορυφή), όποτε προκύπτει στην κοινωνία κάποιο εθνικό ή πίστεως θέμα-πρόβλημα.
Πώς γίνεται η συνεννόηση μεταξύ τους για τον τόπο και χρόνο της συνάντησης; Όπως ίσως ήδη καταλάβατε, αυτή γίνεται με κάποιον τρόπο που εμείς μπορούμε να αντιληφθούμε ως «τηλεπαθητικό». Δώδεκα άνθρωποι που κατάφεραν να ξεπεράσουν τη φύση σε κάθε απαίτηση της και να πνευματοποιηθούν κατ’ ουσίαν, δεν είναι δυνατό παρά να επικοινωνούν μεταξύ τους επαρκώς, πνευματικά και μόνο.
Υπάρχει έντονη μεταξύ των μοναχών η πίστη ότι οι δώδεκα αόρατοι «συγκάτοικοι» τους προσπαθούν να περιφρουρούν από απειλές και να φυλάττουν ιδιαίτερα αυτό που ονομάζουμε «Ελληνισμό», ό,τι κι αν σημαίνει στις συνειδήσεις μας.
Για το λόγο αυτόν μάλιστα πιστεύεται ότι αποτελούν τη φυσική συνέχεια του αρχαιοελληνικού δωδεκάθεου, επιπλέον και για το λόγο της σύμπτωσης του αριθμού τους. Παρενθετικά δεν μπορώ να μην αναφέρω πως για άλλη μια φορά γίνεται αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι Αγιορείτες (και συνεπώς η ορθόδοξη παράδοση της οποίας είναι φορείς) δεν απορρίπτουν το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, αλλά συνδέονται σε φυσική συνέχεια μαζί του και ιο αφομοιώνουν μετουσιώνοντας το σε νέα πραγματικότητα.
ΑΕΙΚΙΝΗΤΗ ΣΤΑΣΗ;
Άνθρωποι που έγιναν εν ζωή αύρες, άνθρωποι που πραγματοποιούν την ύψιστη δράση στην κατάσταση της ησυχίας, άνθρωποι που δεν προσεύχονται πια, αλλά έγιναν οι ίδιοι προσευχή, άνθρωποι που κατάφεραν τέτοια ύψη ταπείνωσης, ώστε πέρασαν στην ανυπαρξία πριν να πεθάνουν.
Και μέσα από την «ανυπαρξία» τους μπορούν να παρέχουν σε όσους τους γνωρίσουν, όλα όσα δεν μπόρεσε κανένας σημαντικός ή ασήμαντος κοσμικός να τους παράσχει. Σημαντικότερο απ’ όλα: η πνοή της ελευθερίας. Δεν διδάσκουν με λόγια κανένα δόγμα ή αρχή πίστης, αλλά εμπνέουν με την ύπαρξη τους και μεταδίδουν την απίστευτη δύναμη τους απέναντι σε κάθε δουλική αναγκαιότητα.
Η ευλογία τους διαχέεται σε σημείο που να αποτελεί δύναμη συνεκτική της κτίσεως. Η ανωτερότητά τους απέναντι σε κάθε ανάγκη και η γενναιότητα της αγάπης τους που τίποτε δεν αποζητά, παραμένουν για μας καταστάσεις ύπαρξης ανερμήνευτες. Λένε πως κάθε σύναξη τους συνοδεύεται μοιραία από λαμπρότατο φως στο σημείο της συνάντησης. Δεν αποκλείεται αυτοί οι ίδιοι να είναι το φως, υπάρξεις σωματικές, φωτεινές και άσαρκες.
Παραμύθι; Υπερβολή; Ψέμα υποκινούμενο από σκοταδιστές για χειραγώγηση των αφελών; Ίσως… Ίσως κι όχι… Αυτές οι ερωτήσεις μοιάζουν με το μεγάλο ερώτημα: «Υπάρχει Θεός»; Πώς να απαντηθεί με ναι ή όχι και πώς να αποδειχθεί η όποια απάντηση;
Αξίζει νομίζω να σας πω αυτά που μου ανέφερε ο Θανάσης, φίλος αγιογράφος που επισκέπτεται κατά καιρούς το μοναστήρι της «Μικράς Αγίας Άννας», για λόγους κυρίως επαγγελματικούς.
Το μοναστήρι βρίσκεται σε μεγάλο ύψος και η θέα που μπορεί κάποιος να απολαύσει από εκεί είναι, όπως λένε, μοναδική. Πριν από έναν περίπου μήνα ο Θανάσης ξαναβρέθηκε εκεί και το βράδυ, όπως συνήθιζε, βγήκε με το φακό του για περίπατο. «Είχε κρύο και υπέροχη διαφάνεια», μου είπε. Δεν είχε ύπνο και αφέθηκε να περιπλανηθεί μέσα στη νύχτα, ώσπου έφτασε στα Κατουνάκια. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που έκανε ανάλογες νυχτερινές βόλτες στο Αγιο Όρος.
Ξαφνικά άκουσε, πολύ κοντά του, έντονο θόρυβο μέσα από τα δέντρα και τους ψηλούς θάμνους. Τρόμαξε, έστρεψε το φακό του προς το μέρος απ’ όπου ερχόταν ο θόρυβος κι ενστικτωδώς έσκυψε για να πιάσει κάποιο ξύλο ή πέτρα ή οποιοδήποτε «όργανο άμυνας» για τον κίνδυνο που τον απειλούσε.
Προς στιγμή νόμισε ότι ήταν κάποιο μεγάλο ζώο. Ακουσε για δεύτερη φορά, πιο δυνατό τον ήχο. Με το φακό του σταθερά στραμμένο προς τα εκεί και αρκετά τρομαγμένος, είδε ξαφνικά μπροστά του μια ψιλόλιγνη, φωτεινή σιλουέτα, έναν άντρα γυμνό και πολύ αδύνατο με γενειάδα που έφτανε μέχρι τα γόνατά του.
Η λαμπερή ύπαρξη τού χαμογέλασε ήρεμα, έκανε μπροστά του μετάνοια κι εξαφανίστηκε χωρίς να πει τίποτα, αφήνοντας θεϊκή γαλήνη στο χώρο και τον Θανάση να κοιτά ακίνητος και ξαφνιασμένος μέσα στο τσουχτερό κρύο.
«Απ’ το χαμόγελο του θαρρείς ξεχυνόταν όλου του κόσμου η αγάπη», μου είπε όταν επέστρεψε. «Δεν είπε τίποτα, μου έδωσε όμως τόση δύναμη όση δεν θα μου έδιναν όλες οι φιλολογίες μαζεμένες…», έλεγε συνεπαρμένος.
Οι μαρτυρίες ανθρώπων που τους συνάντησαν μιλούν για άρρητη γλυκύτητα και έκχυση αγάπης, δίχως προϋποθέσεις και σχόλια. Για δυναμισμό μέσα στη σιωπή και στη γαλήνη. Για ολική δύναμη που δεν μπορεί να εκφραστεί. Για αρμονία εσωτερική και ταυτόχρονα με το εξωτερικό περιβάλλον.
Για άλλης ποιότητας ελευθερία που κανένα κοινωνικό, πολιτικό ή θρησκευτικό πρότυπο δεν μπόρεσε να εμπνεύσει και να πραγματώσει.
ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠ’ ΑΥΤΟ…
Στη θρησκεία, το «θαύμα» αποτελεί τομή στη φύση. Στην πίστη, το «θαύμα» είναι το φυσικό. Οι «άγιες» υπάρξεις είναι οι φυσιολογικές υπάρξεις. Γι’ αυτούς που έχουν δεχτεί τη χάρη του Αγίου Πνεύματος τίποτε δεν είναι αφύσικο.
Πρόκειται βέβαια για κατάσταση ύπαρξης που οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε, το γεγονός όμως ότι εμείς είμαστε φτωχοί από αυτό το βίωμα δεν σημαίνει ότι η κατάσταση αυτή δεν υπάρχει.
Οι δώδεκα «αόρατοι» παραμένουν δώδεκα επί αιώνες, όχι επειδή ζουν σιην αιωνιότητα, αλλά επειδή αντικαθίστανται κάθε φορά που κάποιος αφήνει οριστικά αυτόν τον κόσμο. Η διατήρηση αυτού του αριθμού μάλιστα, σύμφωνα με την παράδοση, είναι απαραίτητη για τη σωτηρία της υλικής κτίσης ή μέρους αυτής.
Μοιάζει σαν οι δώδεκα αρχαίοι Έλληνες θεοί του Ολύμπου -οι δώδεκα απεικονίσεις των φυσικών δυνάμεων- να μεταποιήθηκαν σε δώδεκα τιέραν της φύσεως υπάρξεις, οι ανθρωπόμορφοι θεοί να εξελίχθηκαν αβίαστα σε «θεόμορφους» ανθρώπους και να μετακόμισαν στο άλλο βουνό, στον Άθω της Χαλκιδικής.
Στα αυτιά και στη διάνοια πολλών, φαντάζει παραμύθι. Γι’ αυτούς εκεί επάνω, στην κορυφή του Άθω, είναι αυτονόητη πραγματικότητα. Για εμένα προσωπικά αποτελεί μυστήριο, εξ ορισμού ανεξιχνίαστο, που δεν περιορίζεται βέβαια γεωγραφικά στο Άγιο Όρος, που δεν περιορίζεται γενικότερο σε κανέναν τόπο.
Το μυστήριο των δώδεκα αοράτων μοναχών στην κορυφή του Άθω, μέσα στη συνείδηση μου συγγενεύει με το μυστήριο της σιωπής του θεού, η οποία ξεπερνάει καθετί αισθητό, οι περισσότεροι όμως το έχουμε αισθανθεί με βεβαιότητα μοναδική.
Η πνοή, το πνεύμα, η ευλογία των αόρατων εκτείνεται σε οποιονδήποτε μπορεί να την αισθανθεί ως οικεία, οπουδήποτε κι αν βρίσκεται. «Το πνεύμα πνέει όπου θέλει», σύμφωνα με τη γνωστή ρήση και φυσικά αγγίζει οποιουσδήποτε βρει να έχουν στοιχεία συγγενικά μαζί του.
Είμαι από τους ανθρώπους που δεν πιστεύουν σε τίποτε μετα-φυσικό. Πιστεύω στη δυνατότητα ύπαρξης των υπερ-φυσικών πραγμάτων και καταστάσεων, στην υπέρβαση δηλαδή των δεδομένων της φύσης, αλλά όχι σε καταστάσεις «μετά τη φύση». Γι’ αυτό δεν μπόρεσα ποτέ να θεωρήσω την ιδιότητα του «μη ορατού» των δώδεκα μοναχών, ως κατάσταση μεταφυσική.
Θεωρώ ότι γίνονται αόρατοι, «ανύπαρκτοι», μέσα από την άκρα ταπείνωση, την εκούσια και ολοκληρωτική διαγραφή της ύπαρξης τους, την οδυνηρή συντριβή κάθε προσδιορισμού του «εγώ» (ακόμη και των θεωρούμενων «καλών» και θετικών), μέσα από την ελεύθερη και απόλυτη αγάπη που δεν γνωρίζει υστεροβουλίες, γιατί προέρχεται από υπάρξεις που εκμηδένισαν τις ανάγκες.
Μ’ αυτήν την έννοια, η αντηλιά των αόρατων εκτείνεται πέρα από τα όρια του Άθω, σε κάθε ασκητή της ταπείνωσης και της μηδένισης του «εγώ», σε κάθε «σαλό» που καταισχύνει τη σοφία των σοφών, σε κάθε άνθρωπο, μοναχό ή κοσμικό, που αγάπησε τόσο πολύ τον Θεό, ώστε «ηρπάγη» κοντά Του, ενώ συνέχιζε την ύπαρξη του σ’ αυτήν τη ζωή και σ’ αυτήν τη γη…
Φυσικά δεν μπορώ, προσωπικά εγώ, να γνωρίζω και να μιλήσω για τη βέβαιη ύπαρξη ή βέβαιη μυθολογία αυτών των μοναχών, μπορώ όμως με βεβαιότητα να πω ότι, εφόσον μπορούμε να γίνουμε μέτοχοι των καταστάσεων που οδηγούν σ’ αυτήν την ενεργητική και δημιουργική «ανυπαρξία», οι δώδεκα μοναχοί θα ζουν πάντα μέσα στους μετόχους αυτών.
ΑΝΤΑΥΓΕΙΑ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ…
Οι αόρατοι της κορφής του Άθωνα είναι οι ταπεινοί, οι απλοί και ασήμαντοι οι πλήρεις Πνεύματος Αγίου που κυκλοφορούν μεταξύ μας.
Κάνουν τη ζωή παράδεισο. Και ενώ σου χαρίζουν ό,τι πολύτιμο βρήκες στον κόσμο, δεν ζητούν καμμιά ανταμοιβή.
Δεν Θεωρούν τον εαυτό τους μεταξύ των ζώντων. Δεν έχει, κατ’ αυτούς, καμμιά αξία η ύπαρξή τους. Ό,τι έχουν το οφείλουν στον Θεό. Ετσι καταλήγουν να είναι μια ανταύγεια καλωσύνης προς όλους, φανερώνοντας την αγάπη του Θεού προς τον κόσμο ολόκληρο. Αυτοί αγιάζουν το Όρος.
Σε κάνουν να αγαπάς τη ζωή, και σου ανοίγουν ορίζοντες ελευθερίας. Σου δίδουν όλα όσα δεν μπόρεσαν να σου δώσουν οι «σοφοί και συνετοί».
Αυτοί δεν παρέρχονται και δεν χάνονται, έστω και αν περάσουν αιώνες. Βρίσκονται εδώ και παντού ως ευλογία και κουράγιο ανερμήνευτο.
Το παραπάνω είναι απόσπασμα από το κείμενο του π. Βασιλείου Γοντικάκη, με το οποίο άρχισα. Η πληρότητα της γραφής του πάνω στο δέμα αυτό είναι απόλυτη.
Συνήθως, όταν αυτο-αποκαλύπτονται, ταυτόχρονα αποκαλύπτουν. Κι αυτό που αποκαλύπτουν βρίσκεται μέσα στον άλλον που έχουν απέναντι τους και που ο ίδιος πιθανόν να μην το είχε ποτέ συνειδητοποιήσει. Η επαφή μαζί τους δεν συγκινεί, συγκλονίζει. Όπως η αστραπή με τη λάμψη της, οξύτατη και σύντομη. Όπως ο Θεός, τιανταχού παρών και ταυτόχρονα υπερφυσικός. Όπως οι άγιοι, αφύσικα δυνατοί μέσα στην άκρα ταπείνωση.
Δεν νομίζω ότι έχει σημασία τι πιστεύει η διάνοια μας. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει, να απιστεί, να προσεύχεται ή να χλευάζει, να σέβεται ή να σαρκάζει… Ο καθένας μπορεί να σταθεί με την απόλυτη προσωπική του ελευθερία απέναντι σ’ αυτό το μυστήριο.



Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ: «Ο στρατός και η αστυνομία προετοιμάζονται για οδομαχίες στην Ελλάδα»-Τι είναι η "Νέμεσις"

«Οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας αναπτύσσουν ένα μυστικό σχέδιο για την μεταφορά του στρατού στους δρόμους, μαζί με τις αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αποφυγή μιας ‘πολιτικής εξέγερσης στην Ελλάδα», γράφει το δημοσίευμα που επικαλείται τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Το σχέδιο έχει το κωδικό όνομα ‘Νέμεσις’ και η διοργάνωσή του ενεργοποιήθηκε μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα στη χώρα που έγινε για την τύχη της χώρας στη ζώνη του Ευρώ και την ΕΕ.
Το σχέδιο προβλέπει το στρατό να περιπολεί στους δρόμους στις μεγάλες ελληνικές πόλεις, εάν πραγματοποιηθεί μια ευρεία και παρατεταμένη αναταραχή στον πληθυσμό.
Η ‘Νέμεσις’ δημιουργήθηκε πριν από το δημοψήφισμα, όταν ενδείξεις παρουσίαζαν δύο μεγάλα αντίπαλα στρατόπεδα, εκείνο που υποστηρίζει τα ευρωπαϊκά αιτήματα με την εκ βάθρων μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας και εκείνο που υποστηρίζει την απόρριψη ‘των επιταγών της ΕΕ’.
Οι αντίπαλοι των απαιτήσεων της ΕΕ, που έχουν κερδίσει στο δημοψήφισμα, απορρίφθηκε, ήδη, από την κυβέρνηση, αν και έτυχε 61 τοις εκατό των ψήφων.
Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης εξηγούν ότι ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων πριν από το δημοψήφισμα εξελίχθηκε σε πλειοψηφία των ψηφοφόρων που αντιτίθονταν στη λιτότητα.
Ο ελληνικός στρατός επί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική και η παρουσία του στρατιωτικών δυνάμεων στους δρόμους των πόλεων στην Ελλάδα, εκτιμάται ως ‘εξαιρετικά ευαίσθητη’ απόφαση για μια χώρα που έχει μια ιστορία γεμάτη με στρατιωτικά πραξικοπήματα.
ΠΗΓΗ:ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ

Άνοιξε η Κερκόπορτα για τους Τζιχαντιστές στην Ελλάδα – Συναγερμός σε ΕΥΠ και Υπηρεσίες Ασφαλείας!

ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – Αυτό που ελόχευε εδώ και πάρα πολύ καιρό και που τρόμαζε τις αρχές ασφαλείας της Λέσβου, αλλά και της χώρας μας γενικότερα, επαληθεύεται με το χειρότερο τρόπο.
Η Λέσβος έγινε πόρτα εισόδου των Τζιχαντιστών στην Ευρώπη.
Όλοι υποπτεύονταν, ότι ανάμεσα στους χιλιάδες λαθρομετανάστες που περνούν καθημερινά από την Τουρκία προς την Ελλάδα, θα έβρισκαν τρόπο να περνούν και Ισλαμο-τρομοκράτες.
Την Παρασκευή που μας πέρασε, ένας 51χρονος Ιρανός, προσπάθησε να φυγαδεύσει με πτήση τσάρτερ από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, 3 Αφγανές γυναίκες, με προορισμό το Βερολίνο.
Ο Ιρανός είχε προμηθεύσει τις Αφγανές με πλαστά Βουλγαρικά διαβατήρια και οι άνδρες της ασφάλειας Μυτιλήνης τους συνέλαβαν όλους.
Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, προέκυψε ότι σε βάρος του 51χρονου Ιρανού, εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης, για συμμετοχή του στο ISIS, την ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση, πράγμα που κατά τη διάρκεια της ανάκρισης παραδέχθηκε.
Σήμερα όμως, όταν προσήχθη στην Εισαγγελία Μυτιλήνης κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αρνήθηκε τις κατηγορίες.Την υπόθεση έχει πλέον αναλάβει η ΕΥΠ, ειδικό κλιμάκιο της οποίας ήρθε από την Αθήνα στη Λέσβο.
ΠΗΓΗ:ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Σωτήρης Σοφιανόπουλος: Πως το κράτος εξόντωσε τον επιστήμονα-επιχειρηματία που ανακάλυψε το πετρέλαιο στο Κερί Ζακύνθου!

Πριν από 40 χρόνια αποδείχθηκε περίτρανα ότι στη Δυτική Ελλάδα υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου.Διαβάστε την απίστευτη ιστορία ενός Έλληνα επιστήμονα, του χημικού Σωτήρη Σοφιανόπουλου και εξάγετε τα δικά σας συμπεράσματα.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Σωτήριος Σοφιανόπουλος γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. Το 1956 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αναβρύτων. Σπούδασε Χημικός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πολυτεχνείο Darmstadt της Γερμανίας. Διετέλεσε επί τετραετία Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων φοιτητών στη Γερμανία.
Επί 11 χρόνια διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας ΧΡΩΠΕΙ. Ειδικεύτηκε στην αναπτυξιακή έρευνα και τεχνολογία και μεταξύ άλλων κατασκεύασε τα πρώτα ελληνικά όπλα μετά το 1974. Είχε ξεκινήσει και την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων αλλά για διαφόρους λόγους (!) η παραγωγή σταμάτησε.
Στα εργαστήρια της ΧΡΩΠΕΙ ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος συνέθεσε και το προωθητικό υγρό πυραύλων Υδραζίνη. Στα ναυπηγεία Αυλίδος κατασκεύασε τορπιλακάτους που όμως η προσπάθεια για διαφόρους λόγους (!) δεν συνεχίστηκε. Προσκλήθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να υποβάλει «οικονομικό υπόμνημα».
Για λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης έφερε σε πέρας υλικό εφαρμοσμένης έρευνας υψηλοτάτης τεχνολογίας με άκρως απόρρητη σύμβαση, το οποίο χαρακτηρίστηκε εθνικό θέμα υψίστης ασφάλειας, αλλά ποτέ δεν προσκλήθηκε στις δοκιμές. (!) Το 1972 απέδειξε ότι η σόγια ευδοκιμεί στη χώρα μας αλλά ναυάγησαν οι προσπάθειες του για βιομηχανική εκμετάλλευση.
Κατασκεύασε το πρώτο εργοστάσιο παρασκευής πρωτεϊνούχων αλεύρων υψηλής περιεκτικότητας σε οξέα. Την τεχνολογία ζήτησε εκτός των άλλων κρατών και η Βουλγαρία με ανταλλαγή τεχνολογίας παραγωγής κιτρικού οξέος, αλλά το κράτος δεν επέτρεψε τη συνεργασία αυτή και διέταξε το κλείσιμο του εργοστασίου. (!)
Το 1977 παρήγαγε το πρώτο ελληνικό πετρέλαιο στο Κερί Ζακύνθου και κατέληξε στα δικαστήρια κατηγορούμενος από την κρατική μηχανή, παρ΄όλο που είχε πάρει δύο άδειες γι” αυτό τον σκοπό. (!)
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Τα μυρίστηκαν πρώτοι οι Αγγλοι το 1927, τα δοκίμασε το πολεμικό μας ναυτικό το 1928, η ιδιωτική τους εκμετάλλευση άρχισε το 1965 και η ζωή τους έκλεισε το 1979. Μία απίστευτη περιπέτεια του πρώην ιδιοκτήτη της ΧΡΩΠΕΙ.
Πρώτοι οι Άγγλοι μυρίστηκαν το πετρέλαιο της Ζακύνθου και πολύ αργότερα οι αναθυμιάσεις οδήγησαν εκεί και τη μύτη ενός επιχειρηματία: του ιδιοκτήτη της διαλυμένης σήμερα βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ, Σωτήρη Σοφιανόπουλου.(την χάρισε ο αντρέας στην γερμανία, καί έφερε την BAYERN.
Το 1927 η αγγλική εταιρεία «NEAR EAST PETROLEUM COMPANY» έρχεται στη Ζάκυνθο, για να μελετήσει τις δυνατότητες αντλήσεως πετρελαίου. Δεν γίνεται όμως εντατική άντληση, των φρεατίων, γιατί λείπουν τά επαρκή μηχανήματα και οι δεξαμενές.
Το 1928, η ελληνική κυβέρνηση στέλνει το τορπιλοβόλο «Πέργαμος» για να κάνη δοκιμές καύσεως. Η έκθεση που συντάσσεται καταλήγει σε ένα αισιόδοξο συμπέρασμα: «Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι τ” αποτελέσματα των δοκιμών ήσαν ικανοποιητικά».
Το 1965, ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Ζάκυνθο και μαθαίνει ότι στο Κερί, σ” ένα βάλτο 1.000 στρεμμάτων, υπάρχει πετρέλαιο! Τα χρόνια της δικτατορίας αποφασίζει να ασχοληθή επιχειρηματικά με την υπόθεση της Ζακύνθου.
Η χούντα είχε τότε παραχωρήσει άδεια για γεωτρήσεις στην αμερικανική εταιρεία ANCAR OIL. Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος συναντιέται στα γραφεία της ΧΡΩΠΕΙ με τον ελληνικής καταγωγής πρόεδρο της ΑΝΚΑΡΟΪΛ Στερτζ (Στέργιου), καταλήγουν σε συμφωνία και αποφασίζεται να γίνει το συντομότερο γεώτρηση βάθους 2.500 μέτρων:
«Η ΑΝΚΑΡΟΪΛ και η ΧΡΩΠΕΙ θα είχαν ποσοστά επί της παραγωγής και της εκμετάλλευσης του πετρελαίου. Παρασκευή, θα ερχόταν ξανά ο Στερτζ για να υπογράψουμε τη σύμβαση και την Τρίτη γίνεται το πραξικόπημα στην Κύ­προ. Ο Στερτζ δεν έρχεται και βέβαια η σύμβαση ναυαγεί. Γίνονται τα γνωστά, έρχεται η μεταπολίτευση καί εγώ εξακολουθώ να ενδιαφέρομαι για τα πετρέλαια. Επισκέπτομαι τον καθηγητή Ζάχο, διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠ (Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου). Πραγματικά, στέλνει στη ΧΡΩΠΕΙ την άδεια να προχωρήσω τις εργασίες στο Κερί».
Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος πηγαίνει στη Ζάκυνθο και στήνει εκεί ένα κανονικό εργοτάξιο επανδρωμένο με μηχανικούς και τεχνικούς της ΧΡΩΠΕΙ.
«Η μεγαλύτερη γεώτρηση που είχα κάνει ήταν βάθους 120 μέτρων το περισσότερο, όμως, πετρέλαιο έβγαινε από μια των 18 μέτρων. Πετρέλαιο χωρίς υδρόθειο, με βάση τη νάφθα. Έφτασα να βγάζω, ανάλογα με τις υδροστατικές πιέσεις, μέχρι και 70 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα. Για μήνες ολόκληρους τα πετρελαιοκίνητα φορτηγά της ΧΡΩΠΕΙ κινούνταν με αυτό το καύσιμο, ενώ επί χρόνια μου ζητούσαν να τους πω το μυστικό – πώς δηλαδή, κατάφερα να βγάλω ντίζελ σε πρώτη φάση χωρίς διυλιστήριο!».
Ο δραστήριος επιχειρηματίας ζητά από το υπουργείο Βιομηχανίας άδεια εκμεταλλεύσεως:
«Έτρεχα από το υπουργείο Βιομηχανίας στη ΔΕΠ και τούμπαλιν. Σ” αυτά τα δρομολόγια με κορόιδευαν όλοι μαζί. Τράβηξα μια εταιρεία στη Ζάκυνθο και πουλούσα το πετρέλαιο που έβγαζα με κανονικό τιμολόγιο στη ΧΡΩΠΕΙ».
Η δουλειά στο Κερί κρατάει δύο χρόνια και σταματάει με τη σύλληψη του Σωτήρη Σοφιανόπουλου. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος:
«ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ζητήσει από τον υπουργό Βιομηχανίας να μου δοθή άδεια εκμεταλλεύ­σεως, αντ” αυτού μια ωραία πρωία έρχονται στο Κερί και με συλλαμβάνουν ως παραβάτη του νόμου επειδή παράγω αργό πετρέλαιο».
Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος δικάζεται τον Μάιο του 1979 καί αθωώνεται. Με δικαστική απόφαση, όμως, αναστέλλονται οι δύο άδειες που είχε για παραγωγή πετρελαίου. Από τότε, κανείς δεν ασχολήθηκε πια με τα πετρέλαια της Ζακύνθου. Η περιοχή αναδίδει ακόμα τη μυρωδιά του πετρελαίου καί ο βάλτος βουλιάζει στα περασμένα υγρά γυαλιστερά μεγαλεία.
Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος υποστηρίζει από τότε ότι εσκεμμένα σκέπασαν την υπόθεση και κατηγορεί όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης ότι παραδίδουν τον εθνικό πλούτο της χώρας στις πολυεθνικές.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Σ” ΑΥΤΑ «Γ@Μ@ΜΕ ΚΑΙ ΔΕΡΝΟΥΜΕ»… ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΤΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ…!!

Mια ελληνική πατέντα »ιατρικής» συσκευής η οποία καθίσταται χρήσιμη και σε »χακί» καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και σε δυσπρόσιτα μέρη όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ορθοπεδικών ατυχημάτων,όπως πεδία μάχης, ασκήσεων,αναρριχήσεων κλπ. είναι μεταξύ των επιλεγμένων ιδεών στο πρόγραμμα »Η Ελλάδα Καινοτομεί!» , δίνοντας ένα ακόμα »όπλο» στην στρατιωτική ιατρική αλλά και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία!
Πρόκειται για το «Σύστημα τήξης και εφαρμογής αιμοστατικού κεριού – MEDIWAX», της κατηγορίας Καινοτομία, μια εφαρμογή που αφορά την αντιμετώπιση της αιμορραγίας οστικής προέλευσης : Κατά την διαδικασία της γραπτής αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην Α’ Φάση του 3ου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και η Eurobank το «Σύστημα τήξης και εφαρμογής αιμοστατικού κεριού – MEDIWAX» της ερευνητικής ομάδας του επίκουρου καθηγητή Νευροχειρουργικής του Α.Π.Θ κ. Σάββα Γρηγοριάδη (αριστερά), MD PhD, FICS, και του Δρ. Χρήστου Χολέβα, DDS, PhD, κατέκτησε την 26η θέση σε 75 επιλαχόντες. Συνολικά κατατέθηκαν 208 προτάσεις οι οποίες αξιολογήθηκαν από 89 αξιολογητές.
Αιμόσταση σε περιπτώσεις αιμορραγίας από οστικές δομές
Το MEDIWAX είναι ένα κατοχυρωμένο σύστημα χειρισμού και εφαρμογής αιμοστατικού κεριού το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων για την επίτευξη αιμόστασης σε περιπτώσεις αιμορραγίας από οστικές δομές (μακρά οστά, σπόνδυλοι, κρανίο). Το κερί εφαρμόζεται σε ημίρρευστη μορφή και λόγω του μικρού μεγέθους της συσκευής είναι δυνατή η εφαρμογή σε δύσκολα προσβάσιμα σημεία (π.χ. επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη). Το μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρει η εν λόγω εφεύρεση είναι ότι η αιμόσταση που επιτυγχάνει στις οστικές αιμορραγίες είναι αποτελεσματική, άμεση και ευχερής για το χειρουργό.
Κινητες εκδόσεις για πεδία μάχης, ασκήσεων κ.α.
Εδώ, για τους αναγνώστες του OnAlert.gr,να σημειώσουμε το ενδιαφέρον ότι οι οστικές αιμορραγίες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση της συσκευής αυτής αφορούν σε μεγάλο φάσμα της χειρουργικής: ορθοπεδική, νευροχειρουργική, χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, ΩΡΛ, καρδιοχειρουργική, οδοντιατρική
και στοματική χειρουργική.
Μία από τις καινοτομίες της συσκευής, αναφέρεται από συνεργάτες των επιστημόνων,είναι ότι μπορεί να κατασκευαστεί και φορητή έκδοση (με παροχή ηλεκτρικού
ρεύματος από μπαταρίες), γεγονός που την καθιστά χρήσιμη και εκτός νοσοκομείου, σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και σε δυσπρόσιτα μέρη όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ορθοπεδικών ατυχημάτων, π.χ. πεδία μάχης, μαζικές ασκήσεις, αναρρίχηση κλπ.
Οι Στρατιωτικοί χειρουργοί
Τα κατάγματα των οστών και οι αιμορραγίες που προκαλούν είναι καταστάσεις με τις οποίες έρχονται σε επαφή συχνότατα οι Στρατιωτικοί χειρουργοί σε στρατιωτικές ασκήσεις και βέβαια πρέπει να μπορούν να τις καταπολεμήσουν άμεσα και αποτελεσματικά.
Η ανάπτυξη αυτής αλλά και άλλων αντιστοιχών ευρεσιτεχνιών για στρατιωτική χρήση καθώς θα η τακτική αυτή κινείται στην κατεύθυνση της σύγχρονης στρατηγικής και δυνητικά θα μπορούσε να αποφέρει και επιχειρηματικά κέρδη στη χώρα, αναφέρεται από την πλευρά των ερευνητών στο OnAlert.gr.
Προοπτική για την Ελληνική Αμυντικήτική βιομηχανία
Μια αντίστοιχη επιχειρηματική προοπτική για την Ελληνική Αμυντική βιομηχανία θα άνοιγε νέους ορίζοντες και θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή εσόδων για τη χώρα μας καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αναφέρεται.